Valeria Guranda: „Competențele cheie din domeniul IT ne pot ajuta să obținem o reprofilare sau să evoluăm profesional”

Indiferent de cunoștințele și experiența fiecăruia dintre noi în diferite domenii, există o serie de competențe-cheie care ne pot ajuta să ne reorientăm și să ne dezvoltăm profesional. Sectorul IT și digitalizarea reconfigurează multe industrii, de aceea, competențele tehnice devin la fel de necesare pentru a obține un avantaj competitiv pe piața muncii. Astfel, actualii și viitorii angajați trebuie să fie pregătiți pentru toate aceste schimbări și să includă, de pe acum, în lista abilităților profesionale și pe cele digitale. Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, viitorul forței de muncă a sosit deja, iar mulți dintre angajatori sunt pregătiți să digitalizeze procesele de lucru, pentru o mai mare productivitate.

Foto: ATIC

Cu scopul de a educa și oferi cunoștințele necesare pe plan profesional fetelor și femeilor, fapt care va contribui la creșterea competitivității pe piața muncii, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, a organizat un curs complet de instruire în calitate de Front End Developer destinat tuturor fetelor și femeilor interesate de domeniul IT. Inițiativa face parte din cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”, lansat cu suportul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu sprijinul financiar al Suediei.

Valeria Guranda are 20 de ani și este studentă la Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică. Cochetarea sa cu domeniul IT a început din liceu, de la lecțiile de informatică, când studia limbajele de programare. Din dorința de a fi parte din schimbare și de a participa la progres, a decis să urmeze studiile în domeniul IT.

ATIC / Sursa:ATIC

Valeria Guranda, beneficiară a cursului Front End Developer: „Înainte de a depune actele la universitate, mă gândeam să studiez medicina. În ultimul moment am decis să aplic la IT și, după doi ani, pot spune că am luat o decizie corectă. Această industrie mă fascinează în fiecare zi, redescoperind-o pe ea, de fapt, mă redescopăr pe mine. Foarte mult mă pasionează codurile și design-ul, motiv pentru care încă nu am decis în care domeniu îmi voi dezvolta o carieră.”

Cursurile în IT, un set de competențe necesare pentru orientarea profesională

Spre finalul cursului, Valeria a reușit să creeze cap-coadă propriul site. Este mândră de realizarea sa și spune că datorită lecțiilor, în viața ei au apărut noi oprtunități de dezvoltare atât personală, cât și profesională. Lansarea portalului va fi posibilă după ce tânăra va studia și cursul de Back End Developer. Aceasta spune că diversitatea subiectelor și modalitatea de expunere a materialului în timpul lecțiilor au constituit o scară de acces spre o nouă lume, dintr-o altă perspectivă, mai complexă informațional. Setul de competențe acumulate la curs o vor ajuta să-și găsească mai ușor un job și să-și lanseze o carieră în IT.

La început, terminologia mi-a părut dificilă. Partea teoretică am studiat-o cu multă plăcere pentru că lecțiile video nu erau lungi, reveneam la ele ori de câte ori aveam necesitate, repetam exercițiile și însușeam fiecare subiect. Ulterior, accesibilitatea informațională de la partea practică m-a ajutat să asimilez și să planific etapele de realizare a site-ului pe care mi l-am dorit de mulți ani. Este vorba despre un site unde îmi voi promova o pasiune de a mea. Lecțiile m-au ajutat, de asemenea, să am o viziune în programare, pentru că până atunci nu puteam lucra cu partea de vizual.”

În ultimii 10 ani, domeniul IT din Republica Moldova a ajuns la un nivel avansat de dezvoltare, iar specialiștii calificați sunt la mare căutare de către companiile de profil. În plus, fiecare a doua companie conexă are nevoie de profesioniști în domeniu pentru o bună dezvoltare a proceselor de business. Aceasta este convinsă că tehnologiile informaționale nu mai sunt ale viitorului, dar fac parte din prezent și trebuie să le acceptăm, să le descoperim și să le permitem să ne ajute să facilităm și să găsim soluții inteligente pentru dezvoltare.

În câțiva ani, multe procese pe care în prezent le realizăm manual vor fi automatizate, iar specialiștii calificați și competenți în domeniu vor continua să fie căutați pe piața muncii. În plus, va fi un avantaj pentru fiecare persoană să învețe și să cunoască mai multe din domeniul IT. Îmi doresc să finalizez cu succes studiile și să mă încadrez în câmpul muncii, pentru că domeniul pe care îl studiez este unul actual, solicitat, interesant și plin de provocări.”

Din iunie 2018 și până în prezent, aproximativ 1000 de fete au absolvit cursurile de IT din cadrul proiectuluiv „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.


Pub