image
Sursa foto: GettyImages

Lipsă acută de bibliotecari în Republica Moldova: Ne apropiem inevitabil de riscul dispariției bibliotecilor // VIDEO

Lipsă acută de bibliotecari în Republica Moldova! Acest lucru duce inevitabil la riscul dispariției bibliotecilor! În total avem peste patru mii de specialiști, iar majoritatea dintre ei sunt trecuți de vârsta de 50 de ani, susțin autoritățile. Tinerii nu sunt interesați de această profesie. Puțini aleg să studieze programul Universității de Stat din Moldova, care le oferă posibilitatea să devină bibliotecari. USM este singura instituție de învățământ unde se mai predau aceste cursuri de formare continuă. Există însă riscul ca și acest program să dispară, așa cum s-a întâmplat și cu altele.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Educației, Andrei Chistol, cu 15 ani în urmă, în rețeaua bibliotecilor publice erau peste 1.300 de biblioteci, Doar în rețeaua bibliotecilor publice activau 2 - 3 persoane. În 2019, numărul bibliotecilor s-a redus. 15 dintre ele fie au fost comasate, fie au fost închise temporar.

„Lipsa bibliotecarilor se simte la toate nivelurile inclusiv și la nivelul bibliotecilor naționale. Chiar dacă nu sunt suficienți bibliotecari în anumite biblioteci, acestea oricum activează, pentru că nu avem o statistică atât de negativă de închidere a bibliotecilor. Comparativ cu anul 2018 în anul 2019 avem cu 15 biblioteci mai puține, ? care au fost fie comasate, fie au fost închise temporar. Acele funcții care rămân vacante nu se completează. Vrem să dăm posibilitatea și Colegiului de la Soroca să instituim și acolo pentru zona de Nord cursurile de calificare, recalificare și pentru zona de Sud într-adevăr să mergem pe Universitatea de la Cahul”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educației, Andrei Chistol.

Universitatea de Stat din Moldova este singura instituție de învățământ unde se mai predau aceste cursuri de formare continuă.

„S-a încercat deschiderea acestor programe și la Nord și la Sud. Programele inițiate nu au rezistat și au rămas decât la Universitatea de Stat din Moldova. E un program mai puțin solicitat. noi deja îl pierdem. Am putea să ne trezim într-o bună zi că nu mai avem acest program”, a declarat Otilia Dandara, prorector pentru activitate didactică, USM

În anul de studii 2018 - 2019 au însușit cursul de formare continuă 582 de persoane. Cifra a scăzut mult în următorul an de studii, 2019 - 2020, când s-au înscris doar 45 de doritori.

„De ceva ani nu mai avem studenți la licență cu frecvență la ziCu toate că conform regulamentelor ca să organizăm învățământ cu frecvență redusă e nevoie să avem și învățământ la zi, mergem cumva la această încălcare a regulamentului, nu putem sista studiile la frecvența redusă, din considerentul că sistemul bibliotecilor are nevoie de bibliotecari și de obicei la frecvență redusă vin deja doamnele care sunt angajate în bibliotecile din sistemul bibliotecar. Studenții la master vin și din alte domenii, dar vin și din biblioteconomie, din tendința de a-și mări nivelul de calificare și din tendința probabil de a-și mări cumva și salariile. Acest segment al pieții muncii rămâne mai puțin solicitat, nu se bucură de priză la tineri, la absolvenții de liceu” a mai declarat aceasta.

În 2018 au făcut cursuri de recalificare profesională 18 bibliotecari, în 2019 - șapte , iar în 2020 - doar nouă persoane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: