image
Sursa foto: Jurnal TV

Schemă nouă de contrabandă cu țigări, demascată în direct, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV

Semnal de alarmă din partea fostului șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. El susține că, în aceste zile, se încearcă legalizarea unei scheme noi de contrabandă cu țigări prin intermediul a două companii din regiunea transnistreană care au paravan politic la Chișinău. În legătură cu aceasta, Vasiloi a atenționat Procuratura Generală, Delegația UE, Misiunea EUBAM și autoritățile române.

În vizorul fostului șef al Poliției de Frontieră din guvernul Maiei Sandu a intrat și un personaj controversat din România, numit recent într-o funcție-cheie la Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Rosian Vasiloi a făcut dezvăluirile joi seara, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV. Potrivit lui, chiar în aceste zile, patru containere cu 34 de milioane 500 de mii de țigarete ce nu corespund rigorilor naționale și internaționale au intrat în Republica Moldova prin punctul de trecere Tudora-Starokazacie și se află acum la postul vamal Căușeni, iar reprezentanții uneia dintre cele două firme transnistrene, licențiate de Chișinău, caută „să închidă întrebarea”.

tigari contrabandatigari contrabanda

țigări de contrabandățigări de contrabandă

„Ele au intrat în Moldova la sfârșitul săptămânii trecute. Timp de o săptămână, acest lot de țigări s-a aflat pe partea moldovenească a punctului de trecere Tudora-Starokazacie. Presupun că cei de la „Almavis” au încercat să închidă întrebarea, pentru că aceste țigări nu pot fi admise în Moldova, deoarece nu corespund rigorilor naționale”, a spus Vasiloi.

țigări de contrabandățigări de contrabandă

țigări de contrabandățigări de contrabandă

Potrivit lui, pe această filieră, țigările de contrabandă vin din Arabia Saudită, în tranzit prin Ucraina și Republica Moldova, urmând să ajungă în UE.

„Țigările vin prin portul Cernomorsk (fostul Iliciovsk) prin compartimentul unde ar trebui să acosteze vasele care aduc pește. În investigația unui lot reținut în Ucraina, la un moment dat, s-a implicat și OLAF, care a intervenit în acest dialog dintre autoritățile din Ucraina și Moldova și a cerut anumite clarificări de la autoritățile moldovene. Aceste țigarete nu corespund nici măcar unor standarde minime prevăzute de acordurile internaționale sau de legislația națională – ele nu conțin nici măcar acele avertizări și inscripții despre pericolul fumatului. Ori în Legea cu privire la controlul tutunului scrie foarte clar că toate țigările care intră în Republica Moldova trebuie să corespundă anumitor rigori în acest sens”, a menționat Vasiloi.

țigări de contrabandățigări de contrabandă

Întrebat cum pătrund aceste țigări din Moldova în UE, el a răspuns: „Foarte simplu – prin frontiera verde sau prin punctele de trecere moldo-române”.

„Mă adresez colegilor mei din România cu care am un dialog deschis și sincer. Fiți foarte atenți pe cine promovați în funcții pe segmentul de frontieră cu Republica Moldova. Din informațiile de care dispun, recent, într-o funcție-cheie, la nivelul Inspectoratului teritorial al Poliției de Frontieră Iași a fost numită o persoană care a fost în epicentrul unor investigații jurnalistice, dar și în anumite investigații ce țin de coordonarea traficului de țigări. Pesoane din Moldova, dar care privin din anturstirajul acestui individ numit în funcție la Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Iași, m-au sunat și au cerut să ne vedem. Asta s-a întâmplat cu vreo două săptămâni în urmă. Vreau să le transmit tuturor celor care mă tot invită la cafea că eu cu criminali nu mă întâlnesc. Cu oameni implicați până peste cap în scheme de contrabandă eu nu am de ce să mă întâlnesc”, a spus fostul șef al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

În altă ordine de idei, Vasiloi a vorbit despre dezghețarea schemelor de contrabandă cu țigări după demiterea guvernului condus de Maia Sandu și preluarea guvernării de către Igor Dodon. Potrivit lui, amploarea fenomenului contrabandei cu țigări în perioada Guvernului Chicu a ajuns la nivelul din perioada regimului Plahotniuc.

infograficinfografic

„Practic, în acest an, volumul contrabandei cu țigarete ajunge la nivelul guvernului lui Plahotniuc. Și, vedem în infografic, că în perioada când a fost guvernul Maiei Sandu, acele firme care aveau licență nu mai puteau importa țigări... Apogeul contrabandei a fost în decembrie-ianuarie 2020 – adică, imediat după căderea guvernului Maiei Sandu schemele au fost reactivate”, a conchis Rosian Vasiloi.

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită aici:

Cabinetul din umbră, 10.12.2020

Cabinetul din umbră, 10.12.2020 Posted by Cabinetul din umbră on Thursday, 10 December 2020

Noutăţile partenerilor

comentarii: