Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședința de judecată în dosarul…

Ședința de judecată în dosarul Șor, amânată din nou. Iată când va avea loc următoarea ședință

Următoarea ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor va avea loc la 17 decembrie, după ce ședința de joi, 10 decembrie, a fost amânată, dat fiind faptul că a expirat programul de lucru al Curții de Apel Cahul.

Joi procurorul pe caz a cerut anexarea unor probe noi la dosar și audierea unui martor. De partea cealaltă, apărătorii lui Șor au spus că ar cere anularea ședinței, pe motiv că nu reușesc să studieze materialele, dacă ședința ar fi urmat să fie programată pentru vineri. Totuși, următoarea ședință a fost programată pentru 17 decembrie.

Ședința de joi, 10 decembrie, a avut loc după ce cea programată pentru 4 decembrie a fost amânată deoarece avocații lui Șor, Iulian Balan, Aureliu Colenco, Denis Calaida și Nicolae Bojenco nu s-au prezentat la ședința de judecată.

La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, Colenco Aureliu și Calaida Denis, au înaintat o cerere de strămutare a judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.

Avocații au depus cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate relativă exercitării controlului constituționalității prevederilor alin.(1) art. 46 Cod de procedură penală, în partea ce vizează sintagma „în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului”, totodată solicitând și suspendarea examinării cererii de strămutare a judecării cauzei penale până la soluționarea definitivă de către Curtea Constituțională a sesizării respective.

În motivarea cererii au indicat că, toate cererile apărării privind strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Şor Ilan învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5), art. 243 alin.(3) lit. b) Cod penal, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad, inclusiv cererea din 01 septembrie 2020 au ca temei legal art.46 alin.(l) Cod de procedură penală, fiind ocazionate de suspiciuni serioase cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cahul, prescriindu-se strămutarea cauzei penale de la aceasta, la o altă instanță judecătorească de același nivel, întru evitarea suspiciunilor și excluderea oricăror îndoieli legitime în această privință, pentru soluționarea obiectivă și imparțială a cauzei.

La 12 noiembrie, Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins, ca fiind neîntemeiată, cererea înaintată de avocații lui Ilan Șor, privind strămutarea judecării cauzei penale în privința acestui, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. Încheierea CSJ este irevocabilă. 

DOC/ CSJ respinge cererea de strămutare a dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță egală în grad

După ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Valeva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, își dă demisia. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Cererea urmează a fi examinată de CSM în ședință.

Judecătoarea care examinează dosarul lui Ilan Șor își dă demisia. Examinarea dosarului ar putea fi reluată de la zero

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.