Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu: „În R. Moldova…

Maia Sandu: „În R. Moldova tot mai multe femei sunt apreciate pentru calități, cunoștințe și curajul de care dau dovadă”

În R. Moldova tot mai multe femei sunt apreciate pentru calități, cunoștințe și curajul de care dau dovadă, iar alegerile prezidențiale recente au dovedit acest lucru, spune președinta aleasă, Maia Sandu. Cu referire la principala sa provocare din viitorul mandat de președintă de țară, Sandu a spus că aceasta este lupta cu corupția și că „acum este o șansă ca noi să fim văzute ca fiind mai bune pentru a combate corupția și nu numai”.

În cadrul conferinţei europarlamentare „Femei lideri şi rolul lor în procesul de democratizare a ţărilor lor”, Maia Sandu a spus că în R. Moldova sunt tot mai multe femei în poziții de conducere în instituții publice, în fruntea companiilor private și de stat.

„Desigur că ne-am luptat şi au fost discuții în societate, mai ales în alegerile din 2016, dar și din acest an, dacă societatea este gată să voteze pentru o femeie și sunt foarte mândră că oamenii au ales să voteze pentru o femeie. Sunt mândră că oamenii au ales în baza integrității candidaților și nu în baza stereotipurilor sau temerilor pe care unii oponenți politici au încercat să le răspândească sau unele surse media care au transmis ştiri false şi campanii discreditare, femeile candidați fiind ținta lor”, a spus președinta aleasă.

Sandu susține că alegerea făcută este „un pas important și o dovadă că societatea din R. Moldova este deschisă pentru femei în poziţii de conducere”. „Desigur ne aşteaptă un drum lung de parcurs”, mai spune ea.

Președinta aleasă a aminti că colegii săi din Partidul Acțiune și Solidaritate au promovat, anul trecut, o inițiativă care cere partidelor politice să aibă o cotă de reprezentare a femeilor de 40%. „Trebuie să vedem ca aceasta să nu fie doar cerință formală”, a mai spus Sandu.

„Am devenit partid politic nu pentru că ne doream să devenim politicieni, ci pentru că situația era atât de proastă, în special corupția era atât de răspândită, încât ne-am dat seama că cea mai eficientă cale de a combate corupția ar fi să încercăm să înființăm un partid politic. A fost un efort deosebit și a fost nevoie de mult curaj. Mă mândresc să spun că avem colege femei foarte curajoase și devotate care nu au lăsat regimurile să le sperie și au continuat să lupte”, spune Sandu.

„Ne așteaptă un drum lung de parcurs pentru a avea o reprezentare adevărată în Parlament. Este vorba de democrație reală. Trebuie să avem partide politice cu democrație internă, pentru ca femeile să aibă șansa de a fi promovate”, a punctat președinta aleasă.

Cât privește femeile alese pe plan local, deși încă puține, Sandu a a ținut să laude curajul lor spunând că „probabil este mai greu să fii primăriță sau membră în Parlament, decât președintă, pentru că în ultimii ani primarii au fost supuși mai multor presiuni de regimuri și de partidele politice de la putere”.

Cu referire la principala sa provocare din viitorul mandat de președintă de țară, Sandu a spus că aceasta este lupta cu corupția.

„Oamenii au văzut o femeie potrivită să combată corupția, poate și din cauza dezamăgirilor provocate de foștii lideri ai țării. Acum este o șansă ca noi să fim văzute ca fiind mai bune pentru a combate corupția și nu numai”, a adăugat Maia Sandu.

Curtea Constituțională a confirmat astăzi, 10 decembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Hotărârea e definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare de astăzi, 10 decembrie 2020. 

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.