23:47:02 19.04.2024
Stiri

Maia Sandu urmează să facă ceea ce NU a îndrăznit Dodon în patru ani de mandat. Îl vizează pe Vlad Plahotniuc

Actualitate 11.12.2020 14:59 Vizualizări9332 Autor: Ziarul National
Maia Sandu urmează să facă ceea ce NU a îndrăznit Dodon în patru ani de mandat. Îl vizează pe Vlad Plahotniuc stiri.md


Președintele ales, Maia Sandu, a promis să-i retragă „Ordinul Republicii” fostului lider al Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, motivând că „acest personaj și-a bătut joc de popor”.

„Am început să mă documentez despre cadrul legal cum se poate face retragerea, pentru că există o procedură, nu este doar decizia președintelui. Sper ca colegii mei juriști să găsească această modalitate”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Potrivit Maiei Sandu, fostul coordonator trebuie lăsat fără cea mai înaltă distincție de stat din respect față de cetățeni.

„Trebuie să i se retragă „Ordinul Republicii” unui personaj care și-a bătut joc de popor, care a impus un sistem al terorii și al fricii, care a furat această țară”, a punctat Sandu.

Pe viitor, distincțiile de stat nu vom mai fi acordate cu lejeritate, promite Maia Sandu.

„Depinde care vor fi propunerile și de unde vor veni. Dacă vor fi propuneri argumentate, bineînțeles că voi fi bucuroasă să apreciez munca și efortul oamenilor, talentul oamenilor. Dar nu va fi așa cum s-a întâmplat până acum, de dragul cumetrilor sau al cuiva. Va fi o procedură riguroasă”, a conchis Maia Sandu.

Plahotniuc a fost decorat în 2014 cu „Ordinul Republicii” de către președintele Nicolae Timofti „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al R. Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu UE”.

Deputatele Maria Ciobanu și Stela Macari i-au cerut lui Igor Dodon, în septembrie 2019, să-i retragă „Ordinul Republicii” lui Vladimir Plahotniuc, însă Dodon nu a dat curs solicitării.

În răspunsul primit de cele două deputate se spunea că distincțiile de stat pot fi retrase de președinte în două cazuri: dacă persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanței de judecată în termenul și modul stabilit de legislație, sau dacă persoana a săvârșit fapte ce contravin prevederilor Constituției la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

„În cazul dat nu există nici solicitarea instanței de judecată, nici propunerea organului respectiv. În consecință, vă aducem la cunoștință că șeful statului, la momentul de față, nu are temei juridic pentru a retrage înalta distincție conferită anterior lui Vladimir Plahotniuc”, se arata în răspunsul Președinției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md