Linkuri accesibilitate

Iulian Groza (IPRE): „Restabilirea relațiilor cu vecinii este una dintre prioritățile imediate”


MOldova - Maia Sandu, România, Ucraina
MOldova - Maia Sandu, România, Ucraina

Normalizarea sau reîncălzirea relațiilor cu România, UE, Statele Unite sau Ucraina fac parte din prioritățile de politică externă ale noii președinte, Maia Sandu. Iar Ucraina se conturează drept primul pas.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a spus joi la Chișinău că viitoarea președintă moldoveană, Maia Sandu, este așteptată în vizită la Kiev imediat ce își începe mandatul. Va fi probabil prima vizită a lui Sandu în străinătate ca președintă și vizita va avea loc probabil în ianuarie. Autoritățile ucrainean nu l-au primit niciodată la Kiev pe președintele de până acum,, Igor Dodon, care a înfuriat Ucraina cu declarația că peninsula Crimeia este de facto a Rusiei. Despre așteptată relansare a relațiilor R. Moldova cu Ucraina și subiectele principale de pe agendă, Liliana Barbăroșie a stat de vorbă cu Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, o organizația neguvernamentală de la Chișinău.

Interviu cu Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene,
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:05 0:00
Link direct

Iulian Groza: „Din păcate, președintele Igor Dodon atât la începutul mandatului său, dar și până a intra în funcția de președinte a avut o poziție străină intereselor Ucrainei și intereselor Republicii Moldova cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, anexarea Crimeii și toate evoluțiile care au avut loc, din păcate, în Ucraina și, respectiv, lipsa contactelor la nivel prezidențial între Ucraina și Republica Moldova în toată această perioadă așa poate fi explicată. Pe agenda noastră bilaterală avem mai multe subiecte importante care așteaptă să fie avansate. Pe unele din ele totuși s-a reușit să se avanseze.

Ne aducem aminte că anul trecut, în perioada Guvernului Maia Sandu, ministrul de externe de atunci, Nicu Popescu, urmare a vizitei prim-ministrului Maia Sandu la Kiev, agenda noastră bilaterală s-a revigorat atunci, au fost mai multe înțelegeri legate de depășirea situației cu centrala de la Novodnestrovsk în așa fel încât să nu se avanseze în construcția ei și să fie evaluat impactul de mediu al acestei centrale, pentru că, într-adevăr, impactul acesteia asupra Republicii Moldova și asupra regiunii de sud a Ucrainei este foarte important din punctul de vedere al mediului, dar tot atunci s-a discutat despre continuarea deschiderii acestor puncte de trecere comune la frontiera moldo-ucraineană.

Deocamdată, nu s-a avansat și, evident, nu poate să nu ne bucure deschiderea Kievului pentru a relansa relațiile bilaterale cu Republica Moldova la cel mai înalt nivel. Și așa cum a anunțat președinta Maia Sandu, una dintre vizitele prioritare va fi la Kiev și deja evident că sperăm că contactele la nivel de președinți al Ucrainei și al Republicii Moldova vor putea să avanseze și mai mult în soluționarea subiectelor care trebuie avansate în relația noastră bilaterală și, în același timp, să ne consolideze și mai mult rezultatele obținute la momentul actual în tot ce ține de valorificarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană în perspectiva Parteneriatului Estic, mai ales că anul viitor avem un summit.

Și Republica Moldova, și Ucraina, dar și Georgia au niște obiective sau niște așteptări foarte mari de la acest summit și sperăm că aceste contacte ar putea să ajute și mai mult la consolidarea unor poziții comune.”

Europa Liberă: Iată, v-aș cere o precizare pe acest subiect anume, în perspectiva summitului de anul viitor, în perspectiva consolidării relațiilor cu Uniunea Europeană a acestor două țări – ce așteptări aveți de la președinția Maiei Sandu?

Iulian Groza: „Vor fi aceste noi livrabile ale Parteneriatului Estic și Ucraina, Republica Moldova, împreună cu Georgia, aceste țări asociate sigur că așteaptă o apropiere mai mare din punct de vedere economic cu Uniunea Europeană, să valorificăm pe deplin potențialul comerțului liber, dar și să încercăm să creăm o foaie de parcurs pentru a accede și mai mult pe piața unică a Uniunii Europene, cuplat cu cooperarea și suportul din partea Uniunii Europene în susținerea statului de drept în țările noastre, o atenție mai mare pe domeniul de securitate, acestea împreună luate iarăși cumva ne creează o agendă comună, pe care noi am putea s-o valorificăm mai bine în parteneriat cu colegii din Ucraina.”

Europa Liberă: „Securitatea Republicii Moldova este securitatea Ucrainei, iar securitatea Ucrainei este securitatea Republicii Moldova”, a spus la Chișinău șeful diplomației ucrainene în această, iată, primă vizită în șase ani a unui șef de Minister de Externe ucrainean la Chișinău. Ce ați deduce Dvs. din acest mesaj? Spunea d-lui că acesta este principiul de bază pe care ar trebui să se axeze relația moldo-ucraineană.

Pe termen scurt și mediu Republica Moldova și Ucraina pot face mai mult pentru a consolida securitatea noastră comună,

Iulian Groza: „Așa este. Și Republica Moldova, și Ucraina, din păcate, sunt expuse la aceleași amenințări de securitate. Evident că o Ucraină mai sigură, mai stabilă ne avantajează și pe noi, și invers. Unul dintre elementele liante, probabil, este și situația legată de conflictul transnistrean și eu cred că pliindu-ne pe acest mesaj al ministrului de externe, realist, în termen scurt și mediu Republica Moldova și Ucraina pot face mai mult pentru a consolida securitatea noastră comună, inclusiv prin asigurarea unui control comun la frontiera moldo-ucraineană din partea Ucrainei.”

Europa Liberă: Noua președintă aleasă, Maia Sandu, deși și-a anunțat alte nume de consilieri, nu și-a anunțat încă consilierul pentru politică externă, va fi, probabil, important să urmărim cine va deveni acest consilier. Cu toate acestea, judecând după ce a făcut la guvern, se poate probabil de dedus cum va fi politica externă promovată de Maia Sandu. Cum ați descri-o Dvs. acum, în perspectivă, desigur?

Iulian Groza: „Există câteva priorități pe termen scurt - ieșirea din izolare internațională în care s-a pomenit Republica Moldova în ultima perioadă...”

Europa Liberă: Va reuși?

Iulian Groza: „Evident! Și de asta va depinde foarte mult modul în care vom reuși împreună cu partenerii noștri principali, strategici să stabilim agende comune. În primul rând, România, Ucraina, vecinii noștri, cu care, din păcate, în ultimii ani nu au existat contacte la nivel foarte înalt, la nivel de președinți. Și aici există foarte multe oportunități pe care Republica Moldova poate să le valorifice.

Evident că resetarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană este o altă prioritate importantă, iarăși care se pliază perfect pe aspirațiile și interesele Republicii Moldova de a se apropia de standardele Uniunii Europene și de a se integra cât mai mult, și nu doar politic, dar și economic în Uniunea Europeană.

Există și necesitatea resetării agendei noastre bilaterale strategice cu Statele Unite, mai ales în contextul provocărilor care există în acest sens, mai ales pe ultimele șmecherii propulsate de către noua majoritate parlamentară a socialiștilor cu Șor, anularea angajamentelor legate de înțelegerile cu amplasarea Ambasadei Statelor Unite în Chișinău și evident că Republica Moldova trebuie să soluționeze problemele continue pe care le avem cu Federația Rusă. Aici evident că o altă prioritate va fi angajarea într-un dialog constructiv, pozitiv cu Federația Rusă pentru a rezolva problemele stringente cu care ne confruntăm noi și care, din păcate, nu au fost soluționate până în prezent.”

Europa Liberă: Da, în primul rând, embargoul despre care vorbea și a vorbit în repetate rânduri dna Maia Sandu.

Iulian Groza: „Embargoul, protecția socială a cetățenilor moldoveni care muncesc și trăiesc în Federația Rusă, sincronizarea pozițiilor în interesul și în baza principiilor stabilite de soluționarea conflictului transnistrean și multe alte subiecte care sunt pendinte și nu au fost soluționate în ultimii ani.”

Europa Liberă: Revenim, dl Groza, la vizita în Ucraina. Pentru cei care se întreabă de ce la Kiev, și nu la Bruxelles, Dvs. aveți o explicație?

Iulian Groza: „Președinta Maia Sandu a indicat acest lucru în viziunea sa legată de dimensiunea externă, de politica externă. Restabilirea relațiilor cu vecinii este una dintre prioritățile imediate și știm că președintele Iohannis planifică să vină la Chișinău în luna decembrie, iată că se va planifica o vizită a dnei Sandu la Kiev și în perspectiva următoarelor luni resetarea acestor relații bilaterale cu vecinii va clădi și mai multă siguranță în relansarea relațiilor noastre cu alți parteneri importanți, cum este Uniunea Europeană și Statele Unite.”

XS
SM
MD
LG