Linkuri accesibilitate

Greta Thunberg: „Mergem tot în direcția greșită”


Sâmbătă, 12 decembrie, împlinește cinci ani Acordul de la Paris asupra schimbărilor climaterice, prin care 195 de țări s-au angajat să mențină încălzirea globală la mai puțin de 2 grade Celsius față de nivelul pre-industrial, de preferință la 1,5 grade. Experții spun însă că la jumătate de decadă de la parafarea acordului istoric, omenirea se îndreaptă spre o încălzire de 3 grade, considerată de mulți catastrofală.

Împlinirea a cinci ani de la Acordul de la Paris ar fi trebuit să fie marcată printr-un nou summit mondial ONU, la care țările lumii să-și reînnoiască oficial angajamentele.

Din cauza pandemiei de COVID-19, summit-ul a fost amânat până în noiembrie, anul viitor, în locul lui fiind organizată o adunare ONU virtuală de o zi, la care participă cel mult 70 de lideri.

Ghețarii din Groenlanda se topesc din cauza schimbărilor climatice
Ghețarii din Groenlanda se topesc din cauza schimbărilor climatice

Aceasta este cea mai prestigioasă, dar nu singura manifestare prilejuită de aniversare.

Tot vineri, de pildă, primari de orașe din lumea întreagă se întâlnesc digital la Paris pentru a discuta progresele de până acum și a stabili pașii următori.

În ajun, peste 50 de mari orașe s-au lăudat că deja stau mai bine decât în urmă cu cinci ani – asta, în unele cazuri, de pildă în Statele Unite, în pofida pașilor îndărăt făcuți între timp de guvernele naționale.

Tot în ajunul aniversării, țările Uniunii Europene s-au angajat vineri, la summit-ul lor de la Bruxelles, să reducă cel mai târziu în 2030 emisiile de gaze de seră (răspunzătoare în cea mai mare măsură de încălzirea climaterică) cu cel puțin 55% față de anul 1990, înăsprind considerabil ținta deja existentă, de 40%.

Pentru experți și analiști, asemenea evoluții și promisiuni sunt binevenite, dar de multe ori nu fac decât să mascheze realitatea, că de fapt, suntem cu fiecare zi care trece mai aproape de marginea prăpastiei.

Într-o înregistrare video, activista suedeză pentru protecția mediului, Greta Thunberg, a atras atenția că în ciuda unor progrese, omenirea tot merge în direcția greșită.

„Se stabilesc obiective ipotetice îndepărtate, se țin mari discursuri, dar când vine vorba de acțiuni imediate, ne menținem într-o stare de autoamăgire completă și irosim timpul, creând noi portițe de scăpare cu cuvinte goale și jonglări de cifre”, a spus Thunberg.

Într-o declarație pentru Guardian, Thunberg a adăugat: „Trebuie să încetăm să ne mai concentrăm pe obiective și ținte în 2030 sau 2050. Trebuie să implementăm bugete de carbon cu valoare de lege anuale, începând chiar de astăzi”.

Activista a mai explicat ziarului britanic că angajamentele recente ale Marii Britanii de a reduce emisiile cu 58% față de 1990 până în 2030, sau ale Chinei, Japoniei și Coreii de Sud să devină neutre creează impresia de progres. „Acestea sunt însă discursuri foarte periculoase, căci e limpede că nu mergem în direcția cea bună. Asta trebuie spus limpede”, a adăugat activist.

Greta Thunberg nu este singura voce sceptică înaintea aniversării a cincea a Acordului de la Paris.

Nenumărate studii și date noi arată că omenirea ca întreg nu ia pericolul în serios, nu admite existența crizei, și că nu sunt destui cei dispuși să schimbe ceva concret în viața comunităților lor și a lor personală, ca să evite catastrofa.

Înaintea aniversării Acordului de la Paris, un raport ONU a confirmat din nou că vina cea mai mare pentru emisiile de carbon o poartă bogații lumii, și că dacă ei nu se rușinează și nu se pun pe treabă, bătălia e ca și pierdută.

Raportul spune că 1 la sută din locuitorii planetei produc tot atâtea emisii cât jumătatea mai săracă a omenirii.

Studiul UNEP mai arată că 10% din oameni, cei mai bine plătiți, folosesc cam 45% din totalul energiei consumate pentru transportul terestru, și 75% din energia consumată cu aviația.

„Va fi imposibil din punct de vedere practic și politic să rezolvăm chestiunea emisiilor dacă guvernele lumii nu reduc urma de carbon a bogaților, punând capăt inegalităților care fac ca milioane de oameni să nu aibă acces la curent electric sau la încălzire pentru locuințele lor”, au avertizat autorii raportului.

Pentru mine, speranța este democrația

În finalul înregistrării sale video, Greta Thunberg, pe care criticii o acuză că este prea pesimistă, spune că există totuși speranță: „Pentru mine, speranța este democrația, sunt oamenii care pot avea puterea. Dacă destui oameni se adună și repetă același mesaj, putem depăși orice obstacole. Noi suntem speranța. Noi, oamenii.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG