(foto) Tabloul ce a devenit viral pe internet. Care e istoria acestuia și cine l-a pictat

My Post (12)
Foto: collage

Acum câteva zile, în feed-ul de pe Facebook a mai multor persoane și-a făcut apariția un tablou în care este ilustrată o tânără cu un prunc în mână ce alăptează un bătrân aflat într-o celulă a închisorii. Acesta a devenit subiect de interes printre internauți, doar că în informația inițială nu se regăsește pictorul ori informații adiționale despre apariția tabloului, ceea ce am încercat să aflăm noi și despre ce vă povestim mai jos.

Povestea din spatele tabloului

Există două variante a tabloului. Într-una femeia este prezentă cu copilul în brațe, iar în alta e fără el.

Medium.com menționează că aceasta este o istorie reală a unei țări europene. Bătrânul pe nume Cimon, care este ilustrat în acest tablou, nu avea alte rude în afară de fiica sa Pero.

Un portal de știri din Brazilia a făcut o postare despre cazul respectiv, care spune că un bătrân sărac, de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, a fost arestat pentru furt de pâine și apoi a fost condamnat la foame. Fiica lui, aflând despre această întâmplare, a cerut permisiunea să-l viziteze. La fiecare vizită, gardienii o percheziționau pe tânăra femeie și pe bebelușul de șase luni a acesteia, astfel încât să nu i se aducă mâncare tatălui ei. Și așa, i-au permis să-l viziteze o dată pe zi.

La sfârșitul lunii a patra, când și-au dat seama că încă nu a murit condamnatul, autoritățile au decis să o urmărească cu atenție și au descoperit că fiica sa, singurul vizitator, la fiecare dintre vizitele pe care le-a avut, îl hrănea pe tatăl ei cu o parte din laptele care era destinat bebelușului.

Informați despre ce s-a întâmplat au ajuns la judecători, iar în loc să fie supărați și să o condamne, s-au miluit de femeie și de dragostea pe care i-a arătat-o tatălui ei. Apoi, judecătorii au dispus eliberarea bătrânului și a fiicei sale.

Tabloul propriu-zis a fost vândut cu peste 30 de milioane de euro unui dealer, numele și originea acestuia rămâne a fi necunoscută.

Despre pictor

Această poveste a ajuns la urechile unui faimos pictor european pe nume Hans Sebald Beham. Acesta a transpus povestea respectivă pe pânză, imortalizând-o acum 500 de ani.

Sebald Beham (1500-1550) a fost un pictor și tipograf german, cunoscut în mare parte pentru gravurile sale foarte mici. Născut la Nürnberg, și-a petrecut ultima parte a carierei la Frankfurt pe Main. A fost unul dintre cei mai importanți „Mici Maeștri”, grupul de artiști germani care lăsa amprente în generația de după Albrecht Dürer.

Mai jos puteți vedea și alte lucrări pictate de către Hans Sebald Beham.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente