Moldova ocupă poziția a 19-a în lume la capitolul disponibilitatea oferirii datelor statistice oficiale

BNS

Republica Moldova s-a clasat pe locul 19 în lume și locul 3 în Europa de Est după disponibilitatea și deschiderea datelor statisticilor oficiale. Aceste rezultate au fost făcute publice de către Organizația Open Data Watch – Open Data Inventory (ODIN) care, începând cu anul 2015, realizează anual o evaluare a gradului de disponibilitate și de deschidere a statisticilor oficiale din întreaga lume.

Anul curent, au fost evaluate site-urile web oficiale ale oficiilor de statistică naționale din 187 de țări ale lumii. În cazul Republicii Moldova a fost evaluat site-ul oficial al Biroului Național de Statistică și Banca de date care, în ansamblu, au acumulat un punctaj general de 73 din 100 de puncte.

Pe primul loc se află Singapore, urmată de Polonia, Finlanda, Danemarca și Suedia.

România se află pe poziția a 36-a, Rusia – pe 58, Ucraina – pe 44.

odin.opendatawatch.com

Primul criteriu de apreciere este disponibilitatea care a evaluat 65 de indicatori statistici-cheie din 22 de categorii de statistici din domeniile social, economic și de mediu. Acești indicatori sunt evaluați după disponibilitatea dezagregărilor (inclusiv în profil teritorial) și a seriilor de timp disponibile.

Al doilea criteriu de evaluare este deschiderea datelor. Conform ODIN, termenul date deschise este definit astfel: datele sunt deschise dacă oricine are acces liber să le utilizeze, să le modifice și să le distribuie. Cu alte cuvinte, datele deschise trebuie să poată fi prelucrate electronic, să fie însoțite de metadate, să poată fi exportate, utilizate și redistribuite liber de către orice utilizator fără anumite restricții (cu condiția menționării a sursei de date).

Scopul ODIN este de a oferi o evaluare obiectivă a disponibilității statisticilor naționale și a corespunderii acesteia la standardele datelor deschise.  Oficiile naționale de statistică și partenerii lor de dezvoltare pot utiliza ODIN pentru planificare strategică și ca instrument de măsurare a dezvoltării sistemului statistic național. Totodată, atunci când datele sunt deschise, ele pot fi folosite de către toți actorii societății, fără anumite restricții, pentru îmbunătățirea politicilor guvernamentale și informarea cetățenilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente