Cum să scapi de controlul ANI. Strategia celor 11 deputați socialiști

Ilie Gulca
10/12/2020
Deputata socialistă Alla Dolință, una dintre semnatarii proiectului de lege care taie din prerogativele de cotrol ale ANI

Unsprezece deputați PSRM, printre care Anatolie Labuneţ, Nicolae Pascaru, Oleg Savva, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Alla Dolinţă ș.a., vor să reducă controlul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Un proiect de lege elaborat de acești parlamentari prevede reducerea termenului de verificare a averilor funcționarilor de la trei ani la un an și modificări care afectează substanțial activitatea acestei instituții.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a avizat negativ un proiect de lege despre activitatea sa inclus pe ordinea de zi a ședinței din 10.12.2020 a Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului Republicii Moldova, fără a mai fi așteptat avizul unic al Guvernului. Autoritatea a semnalat că o eventuală adoptare a acestui proiect de lege va submina fortificarea mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizarea activității ANI.

Pasul 1. Procedura de control de la trei ani la unul

„Procedura de control a averii și intereselor personale va fi condiționată prin a fi efectuată în termen de cel mult un an de la încetarea funcției/mandatului (în prezent termenul este de trei ani)”, detaliază instituția într-un comunicat.  

„În cazul subiecților care au deținut consecutiv mai multe funcții, controlul se va diminua substanțial ca perioadă de evaluare, în timp ce Autoritatea nu va putea să constate averile nejustificate admise în calitate de subiect al declarării dacă a expirat termenul de mai mult de un an de la încetarea funcției/mandatului.”

Același proiect, subliniază sursa citată, creează premisele necesare ca subiecții declarării să migreze artificial dintr-o funcție în alta pentru a beneficia vicios de acest termen de decădere de un an.

Pasul 2. Evitarea sancțiunii pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților

Actualmente, în caz de încălcare a regimului juridic al incompatibilităților, informează ANI, prin derogare de la dispozițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancțiunea disciplinară poate fi aplicată în decurs de șase luni de la data la care rămâne definitiv actul de constatare sau de la data la care expiră termenul de contestare în cazul în care actul de constatare al inspectorului de integritate nu a fost contestat.

În cazul punerii în vigoare a acestei norme, semnalează Autoritatea, aplicarea sancțiunii va deveni imposibilă, deoarece termenul de aplicare a sancțiunii disciplinare poate demara de la data săvârșirii abaterii disciplinare.

„Prin urmare, inspectorul de integritate nu va putea solicita eliberarea din funcție/încetarea mandatului pentru nesoluționarea în termen a incompatibilității, iar efectele constatării încălcării regimului juridic al incompatibilităților vor fi nule, subiectul controlului își va păstra funcția/mandatul, iar interdicția de trei ani de accedere în funcții nu va putea fi aplicată.”

Pasul 3. Calcularea prescripției pentru solicitarea încetării mandatului să aibă loc în decurs de un an de la data săvârșirii faptei

Autoritatea a atestat aceeași situație în cazul modificării prin care, pentru încălcarea regimurilor juridice ale incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, calcularea prescripției pentru solicitarea încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale subiectului controlului, să aibă loc în condițiile termenului general de prescripție a răspunderii contravenționale  –  un an de la data săvârșirii faptei.

În redacția actuală a legii, indică ANI, solicitarea încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale subiectului controlului are loc în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a actului de constatare.

Pasul 4. Verificările inițiate până la data intrării în vigoare a prezentei legi să continue conform prevederilor legii noi

Același proiect de lege propune ca verificările inițiate până la data intrării în vigoare a prezentei legi să continue potrivit prevederilor legii noi. Reglementarea propusă este una care afectează grav procedurile de control aflate în derulare și semnifică încetarea unei serii de proceduri demarate în privința înalților demnitari, printre care și deputați.

Autoritatea și-a exprimat suspiciunea că unii semnatari ai inițiativei legislative ar putea să fie interesați în promovarea proiectului respectiv pentru a le fi încetate procedurile de control. În cazul altora, să a nu fie inițiate proceduri de control, admițând în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese.

Ilie Gulca
10/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii