Platforma DA propune realocarea banilor publici din proiectul bugetului 2021: care sunt „cheltuielile dubioase” semnalate de deputați

Irina Odobescu
11/12/2020
Captură:Platforma DA via Facebook

Fracțiunea Platforma DA a prezentat, vineri, „cheltuielile dubioase” care se regăsesc în proiectul bugetului pentru anul 2021, dar a propus unde ar putea fi realocați banii publici. 

„Platforma DA consideră că în proiectul bugetului 2021 sunt propuse foarte multe cheltuieli dubioase, care urmează să fie revizuite. Pentru conformitate, la toate cele trei bugete naționale Platforma DA a elaborat peste 80 de amendamente pentru care va lupta în dezbaterile parlamentare”, a precizat alexandr Slusari în cadrul brifingului de presă. 

Cheltuielile „dubioase” expuse de deputații DA țin de creșterea cheltuielilor pentru Ministerul Justiției cu 204 mln. lei, majorarea cheltuielilor pentru SIS cu 45 mln. lei, creșterea cheltuielilor pentru SPPS cu 30 mln. lei, creșterea cheltuielilor pentru Procuratura Generală cu 17 mln. lei, majorarea cheltuielilor pentru Cancelaria de stat cu 26 mln. lei, alocarea a peste 67 mln. lei pentru Arena Națională, construcția ambasadelor în Belarus și Turcia, precum și consulatului în Odesa – 11 mln. lei, reparația mai multor judecătorii – 11 mln. lei, programul de reparație a drumurilor în suma exorbitantă de peste 2,4 mlrd. lei și următoarea tranșa pentru achitarea miliardelor furate – 867 mln. lei. 

Deputații propun că aceste „cheltuieli nejustificate” să fie realocate. Alocarea la sărbătorile de iarnă a indemnizațiilor unice pensionarilor cu pensia sub 3.000 lei – 580 mln. lei, ar fi una dintre opțiuni. Majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii în vederea alocării compensațiilor pentru fermierii afectați de secetă – de la 1,1 la 1,9 mlrd. lei și majorarea Fondului de Dezvoltare Regională de la 220 la 500 mln. lei ar fi o soluție de cheltuire corectă a banilor publici. 

O altă propunere e majorarea Programului Diaspora Acasă Reușește de la 5 la 40 mln. lei, majorarea cu 6 mln pentru Fondul de susținere a populației, cel puțin la nivelul anului 2020, prevăzând finanțări suplimentare din BS a pachetului minim de servicii sociale.

Deputații mai cer precizarea în Anexa nr.6 „Investiții capitale pe autorități publice centrale” a costurilor estimate pt implementarea proiectelor de investiții capitale.

Includerea unei noi Anexe „Subsidii” a tuturor beneficiarilor pentru care bugetul de stat alocă surse în valoare de 4,3 mlrd lei sau 8% din totalul cheltuielilor, fără a menționa beneficiarii și destinația acestora.

Alocarea unei sume de 5 mln lei pentru reconstrucția sediului Oficiului Avocatului Poporului (str. Sfatul Țării 16, Chișinău) și includerea acestei sume la Anexa nr.6 ”Investiții capitale pe autorități publice centrale”.

Excluderea la art.16 a prevederii „Prin derogare de la prevederile art.60 din legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prin care guvernul se autorizează să redistribuie alocațiile aprobate prin prezenta lege între ministere, alte autorități/instituții bugetare în cazul modificării actelor normative sau al adoptării unor acte normative noi privind organizarea și funcționarea acestor entități”, o prevedere abuzivă.

Precizăm că în cadul ședinței din 3 decembrie a plenului Parlamentului de la Chișinău, deputații PSRM și cei din platforma Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de lege ce ridică semne de întrebare. 

Irina Odobescu
11/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii