/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/UPDATE/ Când va avea loc următoarea ședință de judecată în dosarul Șor

10 decembrie 2020, ora 21:20

În aceste clipe, la Curtea de Apel Cahul are loc ședința de judecată în dosarul Șor, pornit pentru escrocherie și spălare de bani. Am încercat să aflăm detalii de la avocatul lui Ilan Șor, cel care figurează în dosarul frauda bancară, Aureliu Colenco, însă acesta a spus că nu poate vorbi pe motiv că se află la ședință și a pus receptorul. 

UPDATE 21.20 Următoarea ședință de judecată în dosarul Șor va avea loc pe 17 decembrie.

UPDATE 19.10: Următoarea ședință este programată pentru ziua de mâine. Apărătorii lui Ilan Șor însă susțin că vor cere amânarea acesteia, deoarece nu reușesc să studieze materialele dosarului.

UPDATE 19.00: în cadrul ședinței, procurorul pe caz a cerut anexarea unor probe noi la dosar și audierea unui martor. Avocații însă susțin că informațiile prezentate nu sunt veridice. Judecătorii urmează să se pronunțe asupra demersului procurorului după deliberările care au loc în aceste momente.

Amintim că ședința de pe 4 decembrie a fost amânată întrucât avocații Iulian Balan, Aureliu Colenco,  Denis Calaida și Nicolae Bojenco nu s-au prezentat. Menționăm că majoritatea ședințelor de judecată în dosarul Șor au fost amânate.

La începutul lui septembrie curent, apărătorii lui Ilan Șor au înaintat către CSJ cerere de strămutare a dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul și au sesizat CC pentru efectuarea controlului constituționalității unei sintagme din Codul de procedură penală.

Potrivit avocaților lui Ilan Șor, textul „în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului” din articolul 46 alin. (1) din Codul de procedură penală este vag și imprecis, „pentru că legislatorul nu a stabilit criterii clare în baza cărora Curtea Supremă de Justiție ar putea decide asupra strămutării unei cauze penale de la instanța competentă la o altă instanță egală în grad și, în consecință, există riscul arbitrariului”. Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat inadmisibilă excepția de neconstituționalitate.

Precizăm că este a patra cerere de strămutare a judecării cauzei penale pe numele lui Ilan Șor, respinsă de CSJ.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Amintim că, Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram