/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Va fi votat sau nu proiectul de Lege cu privire la lustrația puterii de stat de influența oligarhică. Ce spun Năstase, Slusari, Novac și Popșoi

missing
11 decembrie 2020, ora 00:11

După ce PSRM și Platforma DA au înaintat pe 3 decembrie un proiect de Lege asemănător, care presupune demitearea unor persoane cu funcții de răspundere ce au slujit regimului oligarhic timp de câțiva ani, pe 9 decembrie, membrii Platformeii DA au retras „Proiectul de Lege cu privire la lustrația puterii de stat de influența oligarhică” pentru a-l îmbunătăți. Totodată, vicepreședintele fracțiunii Alexandr Slusari spune că PSRM a înaintat proiectul nu pentru a dezoligarhiza țara, ci pentru a mai împărți niște funcții între PSRM și Partidul Șor.

Întrebat astăzi în timpul emisiunii Politica Nataliei Morari de la tv8, dacă PAS va vota sau nu proiectul de lege al socialiștilor, deputatul PAS Mihai Popșoi a menționat proiectul trebuie studiat atent: „Acum socialiștii și-au adus aminte că trebuie să dezoligarhizeze țara. Trebuie să vedem proiectul de Lege mai întâi de toate. Când avem un Parlament discreditat complet, nu pare nimic altceva decât o sfidare a bunului simț”.

În același timp, deputatul socialist Grigore Novac a menționat că nu este principial pentru care proiect de Lege va vota PAS: „E foarte simplu. Există proiectul nostru și a Platformei DA. Poate fi luat oricare. O să-l votați sau nu?”

În replică, Popșoi a spus că PAS trebuie să știe exact cine vine în locul celor care vor fi dați jos: „Trebuie dați jos și puși oameni capabili”.

Astăzi, 10 decembrie, vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a anunțat că fracțiunea parlamentară din care face parte a retras proiectul de Lege pentru a reveni cu unul mai amplu și îmbunătățit. Cât despre același proiect, dar înaintat de către socialiști, acesta a spus: „Ceea ce vor să facă acum PSRM și Șor nu este lustrație. Scopul lor este să împărțească unele funcții”.

Ieri, 9 decembrie, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în timpul emisiunii Politica Nataliei Morari, spunea că socialiștii, de fapt, ar fi copiat de la Platforma DA proiectul de Lege: „Proiectul nostru de Lege stătea și aștepta momentul potrivit. Nu puteam să-l înaintăm în campanie electorală. Acum proiectul a fost restras pentru a fi îmbunătățit. Fie va fi îmbunătățit și cu alte detalii, fie se vor veni cu amendamente”.

Întrebat dacă va renunța la acest proiect de Lege, Năstase a răspuns nu poate să renunțe la ceea ce a promis în fața oamenilor. În același timp, Năstase a menționat că sunt șanse mici ca acesta să fie pus în aplicare cu actualul Parlament: „Cred că în iunie – august 2019, șansa ca acest proiect de Lege să devină funcțional erau de 95 la sută. Acum trebuie să învățăm din greșelile trecutului. Lucrurile trebuie făcute la timp. Că se va produce cu actualul Parlament, mă îndoiesc. Am observat deja majoritatea care s-a format în Parlament. Credeți că Dodon vrea la pușcărie?”

Amintim că, potrivit ambelor proiecte de Lege, mai multe persoane cu funcții de răspundere, publice sau de demnitate publică ar putea fi demise și anume:

– Președintele și membrii Consiliului Audiovizualului;
– Directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova;
– Președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieții Financiare;
– Președintele și vicepreședinții ai Autorității Naționale de Integritate;
– Guvernatorul, prim-viceguvernator, vice-guvernatorii și membrii Coniliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei;
– Directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică;
– Directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației;
– Director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor;
– Președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței;
– Directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram