image
Sursa foto: privesc.eu

CC solicită Parlamentului să instituie SANCȚIUNI pentru discursul de ură și instigare la discriminare în electorală

Curtea Constituțională cere Parlamentului să instituie un mecanism de sancționare promptă a candidaților electorali care au discursuri de ură și instigare la discriminare.

Curtea a emis Parlamentului o adresă în acest sens în hotătârea pronunțată astăzi, prin care alagerile prezidențiale au fost validate.

„Curtea a luat act de concluziile observatorilor naționali și internaționali privind discursurile urii și instigările la discriminare, precum și mesajele și declarațiile intolerante dintre candidați, fapte care au lăsat o amprentă vizibil negativă asupra campaniei electorale. Ea a subliniat că orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției și că legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și de sancționare promptă. Curtea a emis, în acest sens, o adresă Parlamentului”, a decarat președintele CC, Domnica Manole.

Reamintim că, potrivit observatorilor, cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare au afectat campania pentru prezidențiale. Printre cele mai criticate discursuri a fost cel al lui Igor Dodon după turul doi al scrutinului, atunci când a spus despre diasporă că ar reprezenta un electorat „paralel” al Republicii Moldova.

Curtea Constituțională a confirmat astăzi rezultatele alegerii Președintelui Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020 și a validat alegerea dnei Maia Sandu în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Curtea a reținut că în procesul alegerilor prezidențiale și la numărarea voturilor exprimate nu au fost constatate încălcări ale Codului electoral, probate în modul stabilit de legislație, de natură să influențeze rezultatele alegerilor și atribuirea mandatului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: