image
Sursa foto: Reuteurs

Premierul Libanului și alți trei miniștri au fost puși sub acuzare pentru explozia din Beirut din vară

Procurorii libanezi care investighează cazul exploziei din portul Beirut din vara trecută l-au pus sub acuzare pe premierul în funcție la acea vreme, actual interimar, Hassan Diab, dar și pe alți trei miniștri din guvernul său, relatează The Guardian.

Premierul Hassan Diab, ministrul finanțelor și doi miniștri ai lucrărilor publice au fost puși sub acuzare pentru neglijență în cazul exploziei din portul Beirut care a ucis peste 200 de oameni, a rănit mii și distrus o parte semnificativă din oraș.

Explozia a fost atunci cauzată de aprinderea unei cantități mari de material explozibil care fusese depozitat în condiții improprii cu știința politicienilor și principalilor decidenți. O altă explozie de proporții mai mici a afectat din nou capitala libaneză în septembrie.

Hassan Diab a demisionat la câteva zile după tragedie, însă blocajul politic din Liban nu a permis intrarea în funcție a unui nou guvern nici până în ziua de astăzi. În 22 octombrie, fostul premier Saad Hariri a fost desemnat pentru a forma un nou guvern, după ce premierul desemnat anterior, Mustafa Adib, a renunțat la mandat.

Cei patru sunt cele mai importante nume puse până acum sub acuzare în acest caz, în contextul în care furia populației a continuat să crească din cauza lipsei unor răspunsuri clase, asumării responsabilității și tergiversării cazului. În jur de 30 de alți oficiali de securitate și vameși au fost puși sub acuzare sau reținuți anterior.

Noutăţile partenerilor

comentarii: