(video) CC a respins cererea reprezentantului lui Igor Dodon de a amâna ședința privind validarea mandatului de președinte al RM

Curtea Constituțională se întrunește în ședință privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova, astăzi, 10 decembrie.

Foto: UNIMEDIA

(12:15) Ședința s-a încheiat. Pronunțarea CC va avea loc la ora 14:00.

(12:08) Reprezentații candidaților la alegerile prezidențiale, precum și președintele CEC și secretarul CEC, țin ultimul cuvânt pe marginea subiectului examinat în CC.

(11:52) Reprezentantul lui Igor Dodon, Nicolae Fomov, raportează evenimentele din perioada campaniei electorale, precum evenimentul de la tipografia Universul.

(11:30) Reprezentanta candidatei Maia Sandu, Olesea Stamate, a declarat că alegerile au fost parțial libere. Aceasta a emis o listă de încălcări care au fost admise în cadrul scrutinului electoral, anumite carențe, dar aceste încălcări ale Codului Electoral nu pot influența decizia finală privind validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova.

(10:44) S-a reluat examinarea în privința confirmării alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și validării mandatului de președinte al R. Moldova. Președintele CEC, Dorin Cimil, raportează evoluția desfășurării alegerilor prezidențiale în condiții pandemice.

(10:41) Judecătorii au revenit în ședință. Decizia CC: „Se respinge cererea reprezentantului Nicolae Fomov privind anularea ședinței CC ce ține de confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

(10:20) Curtea s-a retras în deliberare.

(10:17) Reprezentantul candidatului Igor Dodon solicită amânarea ședinței, făcând referire la subiectul ce ține de afirmațiile făcute în cadrul unui briefing de presă pe data de 13 noiembrie, în care Maia Sandu l-a acuzat pe Igor Dodon că este un hoț. Pe acest subiect s-a expus ieri CSJ. Cererea inițială de chemare în judecată a fost depusă la 14 noiembrie la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Aceasta a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, care la 3 decembrie a emis o încheiere prin care a declarat inadmisibilă acțiunea înaintată de Igor Dodon, pe motiv că acesta nu a adresat autorității publice competente o cerere prealabilă.

Ulterior, invocând ilegalitatea acestei încheieri, la 4 noiembrie ea a fost contestată. Membrii CSJ au respins ieri, 9 decembrie, recursul acestuia, și au decis menținerea încheierea din 3 decembrie a Curții de Apel Chișinău, prin care cererea a fost declarată drept inadmisibilă.

Decizia CSJ din data de 9 decembrie este irevocabilă.

(10:16) Olesea Stamate a precizat că se încearcă tergiversarea procesului de validare a mandatului de președinte.

(10:06) Reprezetantul candidatului Igor Dodon: Nu sunt întrunite articolul 122. Cauza se referă la un briefing în care Maia Sandu ar fi făcut acuzații grave la adresa lui Igor Dodon, în care l-ar fi defăimat și i-ar fi lezat demintatea contracandidatului său la alegerile prezidențiale, Igor Dodon.

(10:04) În cadrul ședinței sunt prezenți președintele CEC, Dorin Cimil, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, reprezentanta candidatei PAS, Olesea Stamate, și reprezentantul candidaului PSRM, Nicolae Fomov.

(10:03) Ședința CC a început. Se examinează sesizarea privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.

Urmărește live:

Amintim că în urma scrutinului din 15 noiembrie 2020, lidera PAS, Maia Sandu a acumulat 57,72% din totalul de voturi. În același timp, pentru Igor Dodon au votat – 42, 28%.


Pub