72 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Mesajul lui Ion Chicu cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului

Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în fiecare an pe 10 decembrie, ziua în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Foto: www.liberties.eu

Document de referinţă, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamă drepturile inalienabile pentru toţi oamenii - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este cel mai tradus document din lume.

La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a proclamat Declaraţia Universala a Drepturilor Omului „ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, având această Declaraţie permanent în minte, ca prin învăţătură şi educaţie să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi şi să asigure prin măsuri progresive, de ordin naţional şi internaţional, recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă, atât în sânul popoarelor statelor membre, cât şi al celor din teritoriile aflate sub jurisdicţia lor”, potrivit https://www.ohchr.org.

Ziua internaţională a drepturilor omului 2020 are tema „Recover Better - Stand Up for Human Rights".

Potrivit ONU, tema zilei, aleasă pentru acest an, se referă la pandemia de coronavirus şi pune în evidenţă necesitatea de a reconstrui mai bine, asigurând că drepturile omului sunt esenţiale pentru eforturile de redresare. Vom atinge obiectivele noastre globale comune numai dacă suntem capabili să creăm oportunităţi egale pentru toţi, să soluţionăm eşecurile generate şi întreţinute de coronavirus şi să aplicăm standardele drepturilor omului pentru a aborda inegalităţile, excluderea şi discriminarea consolidate, sistematice şi intergeneraţionale, arată ONU.

În 2019, alegerea temei Zilei internaţionale a drepturilor omului, „Tinerii apără Drepturile Omului", a avut ca scop celebrarea potenţialului tinerilor ca agenţi de schimbare, amplificarea vocilor lor şi angajarea unei largi audienţe în promovarea şi protecţia drepturilor omului.

Ziua de 10 decembrie este o oportunitate de a reafirma importanţa drepturilor omului în reconstruirea lumii pe care o dorim, necesitatea solidarităţii globale, precum şi a interconectării şi a umanităţii împărtăşite.

Drepturile omului se află în centrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), întrucât în absenţa demnităţii umane nu se poate ajunge la o dezvoltare durabilă.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) au fost adoptate de către toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015 pentru a pune capăt sărăciei, pentru a reduce inegalităţile şi pentru a construi societăţi mai paşnice şi prospere până în 2030. Cunoscute şi sub denumirea de Obiective Globale, ODD sunt un apel la acţiune pentru a crea o lume în care toţi oamenii să conteze. (surse: https://www.un.org; https://www.ohchr.org,https://www.unicef.org)

Mesajul premierului Ion Chicu cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului

„Astăzi, 10 decembrie 2020, sărbătorim 72 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, care servește drept pilon fundamental pentru dezvoltarea societății noastre.

Această aniversare oferă un prilej în plus pentru a face o retrospectivă a provocărilor și problemelor pe care le întâmpină Republica Moldova la capitolul respectării drepturilor omului, a realizărilor obținute până acum și a acțiunilor pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru a promova și consolida drepturile omului, democrația, statul de drept și egalitatea de gen în toate domeniile de activitate.

În pofida provocărilor generate de pandemie, Guvernul Republicii Moldova continuă să vină cu măsuri, inițiative și programe de asigurare a drepturilor omului pentru toți cetățenii noștri.

Guvernul a adoptat recent în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Drepturile Omului o serie de măsuri și angajamente în conformitate cu Planul de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului adoptat pentru perioada 2018-2022, fiind și un document de politici specializat în premieră cu susținerea partenerilor noștri internaționali, în special, a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU în Moldova. Planul cuprinde realizări și provocări de politici identificate pe cele 16 domenii de intervenție.

Anul 2020 s-a demonstrat a fi unul provocator din mai multe perspective, și mai ales în contextul crizei pandemice. Astfel, tema Zilei Drepturilor Omului, propusă de Organizația Națiunilor Unite în acest an se referă la pandemia Covid-19 și susține că drepturile omului sunt esențiale pentru eforturile de redresare. Eforturi care pot avea impact doar prin crearea de oportunități egale pentru toți, prin aplicarea prevederilor drepturilor omului în politicile și planurile de răspuns la pandemie și prin abordarea inegalităților sistemice înrădăcinate în societatea noastră.

Ziua Internațională a Drepturilor Omului este un prilej de a ne asigura că cetățenii noștri au spații sigure și incluzive și pot participa la toate deciziile cu impact asupra bunăstării și dezvoltării lor.

Noi ne aliniem la Campania „Stand Up for Human Rights - Recover Better” („Apară drepturile omului – pentru o recuperare mai bună) și evidențiem importanța asigurării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Guvernul își asumă în continuare angajamentul să contribuie la împuternicirea cetățenilor noștri, pentru ca ei să-și cunoască mai bine și să își revendice drepturile – o condiție esențială pentru o societate incluzivă și prosperă”, a declarat Ion Chicu.


Pub