(video) PSRM va depune o sesizare la CC pentru a verifica legea privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei SUA

Partidul Socialiștilor din Moldova anunță că se vor depune o sesizație astăzi la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei Statelor Unite. Socialiștii spun că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Foto: privesc.eu

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a amintit că această lege a fost respinsă de două ori de președintele țării, Igor Dodon. După ce șeful statului a refuzat repetat să promulge legea, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării în baza sesizării deputaților PDM, iar legea a fost promulgată de președintele Parlamentului de atunci, democratul Andrian Candu.

„Astăzi ne vom adresa cu o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica conconstituționalitatea legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil. Cetățenii o cunosc ca legea privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei Statelor Unite.

La data de 3 decembrie, în Parlament s-a votat în două lecturi un proiect de lege privind abrogarea acestei legi și trecerea în proprietatea publică a fostului stadion Republican. Cunoașteți cu toții hotărârea Curții Constituționale, după ce unii deputați s-au adresat la Curte. Zilele acestea Curtea a decis ca să suspende executarea acestei legi și examinarea acestor sesizări. Istoricul acestui proces este unul lung. Vă aduceți aminte că în anul 2018 la acel moment Guvernul Filip, Partidul Democrat a decis să adopte această lege privind transmiterea cu titlu oneros a terenului stadionului Republican pentru ca pe acest teren să fie construită Ambasada americană.

Această lege a fost votată, transmisă la promulgare președintelui Republicii Moldova și domnul Dodon nu a promulgat această lege și a transmis-o Parlamentului încă odată să decidă asupra acestui proiect. Parlamentul și-a reconfirmat votul și a doua oara a transmis acest proiect la promulgare președintelui, iar președintele a refuzat a doua oară să promulge această lege. După aceasta a urmat o sesizare la Curtea Constituțională a deputaților Candu și Sîrbu, iar Curtea Constituțională prin Hotărârea sa, a găsit o procedură, care ulterior a fost criticată, iar din noua componență a Curții Constituționale la ziua de astăzi, de fapt, a fost această procedură anulată”, a declarat Vasile Bolea.

„Astăzi, noi ne adresăm Curții Constituționale cu această sesizare ca Înalta Curte să exercite controlul Constituționalității acestei legi, care încă este în vigoare după decizia Curții Constituționale de suspendare a legii privind abrogarea legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a bunului imobil și urmare a acestei proceduri, care a fost în anul 2018, a unei proceduri viciate și stabilite de către Curtea Constituțională, de către partenerii externi, de către Comisia de la Veneția, noi considerăm că ultima procedură de legiferare și anume promulgarea legii, semnarea ei de către Andrian Candu la acel moment, prin asta s-a viciat procedura și respectiv putem constata că legea nu a fost promulgată sau a fost promulgată de o persoană neîmputernicită, conform Constituției și respectiv urmează ca această lege să fie lovită de nulitate.

Din aceste considerente ne adresăm astăzi Curții Constituționale, venim cu această sesizare, ceva timp va fi înregistrată. Considerăm că odată ce Curtea Constituțională a luat o poziție și opoziție justă, dreaptă, după părerea noastră, Curtea urmează să admită această sesizare, să o examineze, să stabilească faptul că ultima procedură de legiferare nu a avut loc de fapt sau a avut loc cu încălcări de Constituție și să declare această lege neconstituțională”, a mai adăugat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, semnat de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul face parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să le promulge.

Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportive culturale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința Parlamentui din 3 decembrie.

Legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost întors în proprietatea statului a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Asta chiar dacă există sesizări la Curtea Constituțională pe marginea acestei legi, depuse de Platforma DA și Partidul Democrat. legea a stârnit și critici dure din partea Ambasadei SUA la Chișinău, care a vrut să-și construiască un nou sediu pe acel teren.


Pub