Veaceslav Platon solicită intervenția lui Ion Chicu în scandalul Moldasig și CNPF: Nu vă lăsați atras în schemele lui Plahotniuc de furt a proprietății străine

Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat un mesaj prim-ministrului Ion Chicu, prin care îi mulțumește pentru atenția pe care o manifestă pentru piața de asigurări și îi solicită să se expună asupra situației, create în jurul investitorior din companiile Moldasig și implicarea CNPF. Platon întreabă premierul cine va restitui banii investitorilor și când, iar potrivit lui, răspunsul la aceste întrebări „va dezlega dintr-o lovitură rezolvarea tuturor problemele de pe piața asigurărilor”.

Foto: UNIMEDIA

„Stimate domnule, prim-ministru!

Noi, investitorii trași pe sfoară de funcționarii publici și Plahotniuc, Vă suntem extrem de recunoscători pentru atenția pe care o acordați pieței de asigurări. Sunt convins că, pentru Dvs., protecția dreptului la proprietatea privată și combaterea jafului companiilor private de către supraveghetorii de stat nu sunt simple lozinci de serviciu, rostite cetățenilor naivi, ci convingeri interioare profunde.

De aceea, înainte de a da calificative grăbite unor sau altor evenimente, rog să Vă expuneți cu privire la informațiile făcute cu publice de către investitori cu privire la jafurile de la companiile Moldasig și Asito, despre împrumuturile nerambursate companiei Avia Invest și alte abuzuri comise de cei de la CNPF. Pe lângă aceasta, Vă rugăm să ne comunicați cum intenționează statul să despăgubească investitorii înșelați? Le va întoarce acțiunile sau banii? Și când anume? Oferind un răspuns la aceste întrebări simple, Dvs. veți dezlega dintr-o lovitură rezolvarea tuturor problemelor de pe piața de asigurări.

Nu vă lăsați atras în schemele lui Plahotniuc de furt a proprietății străine. Scuzați, dar noi vom fi insistenți și, de fiecare dată, vom adresa întrebările de mai sus până vom primi un răspuns la ele.

Cu mult respect, Veaceslav Platon”, se arată în declarație.

La începutul lunii decembrie, un grup de juriști au ieșit în fața presei și au anunțat că mai mulți investitori străini au fost deposedați în mod ilegal de către acțiunile ce le deținea la compania de asigurări. În perioada 2016-2017, aceștia au rămas fără proprietăți, în baza unor decizii emise de Comisia Națională pentru Piața Financiară într-un mod arbitrar, fără drept de atac, ceea ce de fapt reprezintă „un atac raider clasic, din partea statului”.

„Singura soluție este revenirea la situația inițială, în caz contrar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului va condamna, din nou, Moldova, iar cetățenii vor plăti bani grei”, spun juriștii.

Cât despre omul de afaceri Veaceslav Platon, numele căruia este tot mai des legat de Moldasig, juriștii spun că acesta nu figurează în niciun act emis de CNPF pe cazul companiei de asigurări.

„Se fac foarte multe speculații. Aceste companii au investit bani. În documentele Comisiei nu figurează niciun Platon. Dacă a investit el ceva ca persoană fizică sau nu a investit, aceste date lipsesc și CNPF nu menționează acest lucru”, a spus Pavlovschi.

Anterior, Platon a declarat într-un interviu pentru UNIMEDIA că deține 2 la sută din pachetul total de acțiuni de la Moldasig încă din anul 2012.

Dosarul Moldasig a revenit în atenția opiniei publice, după ce un grup de acționari, deposedați de proprietate în 2016-2017 au inițiat o acțiune de recuperare a acțiunilor. Între timp, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat că preia administrarea „Moldasig” SA. Aceasta „s-a autosesizat de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei”.


Pub