Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ CC a publicat Hotărârea…

DOC CC a publicat Hotărârea integrală cu privire la validarea mandatului de președinte al R. Moldova, Maia Sandu

Curtea Constituțională a publicat Hotărârea nr. 30 din 10 decembrie 2020 cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și la validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu.

În documentul care conține 23 de file, pe lângă decizia finală a Curții Constituționale, sunt prezentate și concluzii generale ale CC pe marginea acestui subiect.

Tot aici sunt prezentate și concluziile observatorilor naționali și internaționali cu privire la desfășurarea procesului electoral.

În context, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a susținut un briefing de presă unde a vorbit despre decizia CC.

Drepturile fundamentale și instituțiile constituționale pot fi protejate și consolidate doar dacă există o democrație efectivă. Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au o importanță deosebită în contextul acestui deziderat.

Astăzi, Curtea Constituțională s-a pronunțat cu privire la legalitatea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Curtea a observat, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, că la primul tur de scrutin au participat 48,54 % de alegători, ceea ce constituie mai mult de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Astfel, a fost îndeplinită condiția participării la alegeri a unui număr mai mare de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, stabilită de articolul 125 alin. (1) din Codul electoral.

De asemenea, Curtea a reținut caracterul justificat al organizării celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere că în primul tur nu a fost ales un candidat care să întrunească cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

Organizarea celui de-al doilea tur de scrutin a fost conformă cu articolul 78 alin. (4) teza I din Constituție, potrivit căruia în cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

În conformitate cu articolul 125 alin. (2) din Codul electoral, în turul doi de scrutin alegerile se declară valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la acestea. Curtea a reținut că și alegerile desfășurate în turul doi de scrutin din 15 noiembrie 2020 sunt valabile.

De asemenea, Curtea a notat că declararea de către Comisia Electorală Centrală a dnei Maia Sandu drept candidat câștigător a respectat prevederile articolului 78 alin. (4) teza a II-a din Constituție, potrivit cărora este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora este mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului. Dna Maia Sandu a obținut un număr mai mare de voturi decât contracandidatul ei, dl Igor Dodon.

Curtea a mai observat că contestațiile depuse în instanțele de judecată având ca obiect alegerile prezidențiale au fost declarate inadmisibile sau respinse, după caz. Ea a reamintit că orice hotărâre judecătorească definitivă în privinţa legalităţii actelor emise de autorităţi beneficiază de puterea lucrului judecat. Curtea nu se poate pronunța în privința concludenței și pertinenței probelor administrate în procesele judiciare, care au avut ca obiect examinarea legalităţii actelor și a acțiunilor sau a inacțiunilor organelor electorale.  

Curtea a luat act de concluziile observatorilor naționali și internaționali privind discursurile urii și instigările la discriminare, precum și mesajele și declarațiile intolerante dintre candidați, fapte care au lăsat o amprentă vizibil negativă asupra campaniei electorale. Ea a subliniat că orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției și că legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și de sancționare promptă. Curtea a emis, în acest sens, o adresă Parlamentului.

În fine, Curtea a reținut că în procesul alegerilor prezidențiale și la numărarea voturilor exprimate nu au fost constatate încălcări ale Codului electoral, probate în modul stabilit de legislație, de natură să influențeze rezultatele alegerilor și atribuirea mandatului

Curtea a notat că ieri, pe data de 9 decembrie, dna Maia Sandu a prezentat confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și că nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată.

Având în vedere aceste circumstanțe, Curtea a confirmat rezultatele alegerii Președintelui Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020 și a validat alegerea dnei Maia Sandu în funcția de Președinte al Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole.

Hotărârea CC privind validarea alegerilor prezidențiale 2020:

Hotararea CC Alegeri Prezid… by Ziarul de Gardă

Curtea Constituțională a confirmat astăzi, 10 decembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Hotărârea e definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare de astăzi, 10 decembrie 2020. 

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 15 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.