Ce sunt testele rapide pentru COVID-19 și cât de utile sunt?

Utilizarea testelor rapide în depistarea infecției COVID-19 este un subiect pe larg discutat de experții din lumea întreagă. Chiar în primele luni ale pandemiei, companiile farmaceutice au început producerea testelor serologice (care depistează în organism anticorpii la COVID). Însă, experții atenționau că acestea aveau o marjă de eroare foarte mare. 

La începutul lunii martie, și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu declara că testele rapide pentru prezența coronavirusului de tip nou sunt ineficiente și nu pot asigura garanție sută la sută cu privire la prezența sau inexistența infecției. Ulterior, în luna octombrie, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că Republica Moldova urmează să achiziționeze teste pentru triaj COVID-19, care depistează prezența virusului. Este vorba despre teste recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, în farmaciile din republică au apărut deja teste antigen și teste anticorpi pentru COVID-19. Ce reprezintă acestea și ce spun specialiștii despre ele?

Ce reprezintă testele rapide?

În farmaciile noastre sunt puse în vânzare două tipuri de teste: test antigen, care arată dacă persoana e bolnavă de COVID-19, și testul anticorpi, care arată dacă persoana este sau a fost infectată de COVID-19. În primul caz trusa include o casetă de testare, un reactiv de extracție, un tampon sterilizat, un tub de extracție și instrucțiunea. Testul se face în baza materialului biologic – exudat nazo-faringian. Testul anticorpi include un test, o micopipetă, o lanțetă, un șervețel cu alcool și instrucțiunea. În acest caz, materialul biologic este sângele.

Cum funcționează acestea?

În cazul testului antigen, adică cel care indică dacă ești sau nu bolnav, nu se mănâncă, nu se fumează, nu se bea timp de cel puțin trei ore înaintea testului. Testul se face prin două metode– tamponul se introduce adânc în nară și se rotește,  fie tamponul se introduce adânc în zona faringelui și se freacă de ambii stâlpi amigdalieni. După prelevarea probei, tamponul se introduce în reactivul de extracție, iar trei picături de soluția obținută se aplică pe caseta de testare. Dacă rezultatul este pozitiv atunci vor apărea două liniuțe, dacă este negativ – o liniuță, iar dacă liniuța de control nu apare, atunci testul nu este valid. În cazul testului anticorpi: acesta poate fi efectuat la orice oră. Degetul se masează și se șterge cu șervețelul de control cu alcool, cu acul steril (lanțeta) se face înțepătura apoi cu ajutorul pipetei se va lua o picătură de sânge și se va aplica peste test. Aici rezultatele vor apărea în felul următor: IgM pozitiv: vor apărea două liniuțe în fața literei C și literelor IgM – persoana este bolnavă de mai mult timp. IgG pozitiv- vor apărea două liniuțe în fața literei C și înaintea literelor IgG – persoana a fost bolnavă și are anticorpi împotriva COVID. IgM/IgG pozitiv – apar trei liniuțe în fața literei C și a literelor IgM și IgG – persoana a fost bolnavă sau este bolnavă în prezent. Iar în cazul în care rezultatul este negativ atunci o linuță apare în fața literei C. Nu se știe dacă persoana a fost bolnavă.  

Ce reprezintă literele IgM și IgG din testul serologic?

În testul serologic apar îmbinarea IgM și IgG. Dar ce sunt acestea? Potrivit literaturii de specialitate, acestea sunt celule imune pe care corpul le produce ca urmare a contactului său cu virusul. IgM apar chiar de la începutul bolii, de obicei, la 3-5 zile de la debutul primelor simptome și indică o boală acută în curs – o infecție actuală. IgG-urile apar atunci când o persoană a depășit infecția, de obicei la 10-14 zile de la debutul bolii. Acestea rămân o perioadă destul de lungă în corp chiar și după ce boala a trecut. 

Rezultatele sunt sigure? 

În instrucțiunea testului antigen se menționează că rezultatele negative nu exclud infecția cu COVID-19 și nu ar trebui folosită ca bază unică pentru tratament sau deciziile de gestionare a pacienților. Și în instrucțiunea testului anticorpi se arată că acest test reprezintă un rezultat preliminar al testării, prin urmare, orice probă reactivă cu COVID trebuie confirmată prin metode alternative și metode clinice.

Ce zic specialiștii?

Testele costă circa 220 de lei, în funcție de farmacia de unde sunt procurate. Însă, Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, este de părere că persoanele fizice nu ar trebui să cumpere aceste teste. „Nu le-aș recomanda. La efectuarea testelor rapide trebuie respectate cu strictețe toate cerințele instrucțiunii, care conține multă terminologie specifică scrisă în limba engleză, iar producătorul menționează că nu poartă răspundere pentru rezultatul primit, dacă nu au fost respectați toți pașii”, susține experta. Totodată, Ala Halacu spune că autoritățile vor comanda teste rapide pentru depistarea COVID-19, dar acestea vor fi utilizate conform indicațiilor Ministerului Sănătății pentru pacienții cu simptome clinice în perioada 5-7 zile de la apariția semnelor clinice, pentru că anume în această perioadă rezultatele lor sunt mai veridice. „OMS în toamna acestui an a recomandat utilizarea acestor teste rapide, dar fiecare țară decide. Dar ele trebuie să aibă o sensibilitate foarte bună ca să avem rezultatele așteptate. Totodată, ele trebuie să fie făcute de către specialiști și în instituțiile medicale, acolo unde se adresează pacienții, deci în spitalele teritoriale, în instituțiile de medicină primară etc”, explică ea. 

Ce faci când testul rapid arată că ești infectat?

În primul rând, nu trebuie să te panichezi. După cum s-a menționat mai sus, testele pot da rezultate eronate. Dar chiar dacă nu a existat nicio greșeală, urmează recomandările Ministerului Sănătății: autoizolează-te și sună la medicul de familie, care în funcție de starea ta îți va spune ce să faci. În cazul în care te simțiți rău sună la Serviciul 112. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare