Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al Maiei Sandu

Ilie Gulca
10/12/2020
Foto: alegeri.md

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat decizia despre validarea alegerilor și mandatului de președinte al Republicii Moldova după examinarea sesizării depuse de Comisia Electorală Centrală.

„În numele Republicii Moldova, CC validează alegerile prezidențiale din 15 noiembrie și mandatul președintelui Republicii Moldova”, se menționează în hotărârea prin care a fost recunoscută legalitatea alegerilor prezidențiale.

Nicolae Fomov, reprezentantul lui Igor Dodon ceruse amânarea ședinței CC, invocând că pe rol la Curtea Supremă de Justiție se află o cauză împotriva Maiei Sandu pentru lezarea onoarei și demnității.

„Reieșind din anumite circumstanțe, pe moment, este intentată o cauză și, prin urmare, nu sunt întrunite condițiile pentru a începe ședința respectivă. Este vorba de un briefing de presă organizat pe 13 noiembrie în care Maia Sandu a adus acuzații grave și a prejudiciat imaginea concurentului Igor Dodon. Aceste acuzații au fost de natură să influențeze preferințele alegătorilor. A fost în ultima zi a campaniei electorale, iar Igor Dodon nu a putut să vină cu o replică”, a spus Nicolae Fomov.

Comisia Electorarlă Centrală și Olesea Stamate, reprezentanta Maiei Sandu, consideră că demersul reprezentantului lui Igor Dodon nu este justificat.

În urma scrutinului din 15 noiembrie 2020, lidera PAS Maia Sandu a acumulat 57,72% din totalul de voturi, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 42,28% din cetățeni.

Ilie Gulca
10/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii