SUA, îngrijorate de abrogarea legii ce autoriza vânzarea terenului Stadionului Republican. Discuție la nivel de guverne  

Ilie Gulca
10/12/2020

Ambasadorul Philip T. Reeker, responsabil pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, a comunicat ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, îngrijorările autorităților Guvernului SUA legate de abrogarea legislației ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către SUA pentru construirea unui nou complex al misiunii diplomatice.

„Diplomatul moldovean a luat act de îngrijorările comunicate de Guvernul SUA în contextul recentelor acțiuni din Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Curtea Constituțională a suspendat pe 8 decembrie Legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului. Decizia CC a fost luată în baza unei sesizări depuse de deputații Platformei Demnitate și Adevăr.

Decizia de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou complex al Ambasadei, a fost votată în ședința din 4 decembrie de către deputații socialiști și cei din grupul Șor fără ca proiectul să fie prezentat și examinat.

Deputatul Ilan Șor a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului. „La propunerea deputaților Platformei Pentru Moldova în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea doar a obiectivelor sportiv-culturale”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Ambasada SUA regretă și critică decizia deputaților socialiști de a abroga Legea nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului pe care este amplasat fostul Stadion Republican către SUA pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

Parlamentul a votat în octombrie 2018 pentru transmiterea terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Se permitea transmiterea, la preț de piață, a terenului cu suprafaţa de 5,1814 hectare din str. Tighina 12, municipiul Chişinău, proprietate publică a statului în domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Stadionul Republican a fost construit în 1952 și a fost demolat în 2007 la indicația fostului premier Vasile Tarlev, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 de milioane de euro.

Ilie Gulca
10/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii