Dosarul „anabolizantelor diplomatice”. Igor Dodon: Ambasadorul trebuie rechemat și tras la răspundere, dacă se adeverește. E o rușine!

„Este o rușine pentru Moldova această situație cu microbuzul cu numere diplomatice încărcat anabolizante. Din câte cunosc, cazul este investigat de organele de drept și dacă se adeverește, atunci Ambasadorul trebuie retras”, a declarat șeful statului în funcție, Igor Dodon , la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Ambasadorul trebuie retras și să răspundă în fața legii, dacă toate acestea se confirmă. Dar cum altfel? Dacă își permite acest lucru, atunci să fie adus acasă. Urmează organele de investigație să se pronunțe”, a adăugat Igor Dodon.

Pe 8 decembrie 2020, Ministerul de Externe a venit cu informații suplimentare despre caz, după ce Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Vamal, MAEIE și Procuratura Generală au reacționat.

Conform verificărilor documentației interne, autoturismul vizat se afla într-o misiune de serviciu pe ruta Moscova – Chișinău – Moscova în perioada 2 – 5 decembrie 2020 în baza unei solicitări adresate MAEIE din partea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, în vederea transmiterii la Chișinău a poștei diplomatice curente.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, acordând deplina cooperare organelor competente, a inițiat măsurile interne de anchetă cu solicitarea explicațiilor de rigoare din partea colaboratorilor misiunii diplomatice vizate. De asemenea, ministerul a dispus elaborarea unui nou regulament privind transportarea corespondenței în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic și întărirea securității interne.

Șoferul microbuzului cu numere diplomatice ce aparține Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, reținut sâmbătă la postul vamal Palanca, în care au fost depistate cutii cu anabolizante, a fost pus sub învinuire.


Pub