Ultima oră! Ambasadorul Neguța rechemat, pentru dosarul anabolizantelor: „Vom ajunge faima Europei la contrabandă prin intermediul diplomaților”

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a fost rechemat astăzi din funcție, printr-o decizie adoptată de Guvern. Hotărârea vine ca urmare a scandalului legat de dosarul anabolizantelor, depistate la vamă într-o mașină cu numere diplomatice, ce aparținea Ambasadei Moldovei din Rusia și care „transporta poșta diplomatică”.

Foto: UNIMEDIA

„Propunerea MAEIE privind rechemarea ambasadorului Andrei Neguța din funcția de Ambasador în Rusia, Kazahstan, Tadjikistan și Republica Kîrgîză”, se menționează în decizia Guvernului.

„Este clar că acest proiect vine în urma actului rușinos depistat la vamă. Este în responsabilitatea, cel puțin indirectă, a conducătorului misiunii. Domnule ministru Ciocoi, schimbați lucrurile în minister. O să ajungem în curând faima europei la contrabandă prin intermediul diplomaților moldoveni. Amintiți-vă de țigările unui înflăcărat deputat de prin 2010. Schimbați tot ce doriți, dar aceasta e o rușine enormă”, a comentat prim-ministrul Ion Chicu.

Șeful statului în funcție, Igor Dodon, a declarat aseară, la o emisiune televizată, că diplomatul trebuie rechemat și tras la răspundere, dacă ancheta va stabili implicarea acestuia în contrabanda cu anabolizante.

Totodată, Ministerul de Externe a anunțat ieri că a demarat o anchetă internă, dar și elaborarea unei strategii de modificare a protocolului privind „poșta diplomatică” pentru a putea contracara orice abuz.

Procuratura Generală a demarat un dosar penal pe cazul de contrabandă cu anabolizante, depistate în vamă, într-un microbuz cu numere diplomatice ale Ambasadei Moldovei la Moscova, care ar fi dus „poșta diplomatică”. Informațiile operative au fost livrate de către Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Vamal.

Șoferul microbuzului cu numere diplomatice ce aparține Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, reținut sâmbătă la postul vamal Palanca, în care au fost depistate cutii cu anabolizante, a fost pus sub învinuire.


Pub