(video) Afacere cu droguri de peste 2,5 milioane lei. Doi tineri riscă ani buni de închisoare

Oamenii legii s-au sesizat asupra cazului în urma unei informații, precum că doi indivizi cu vârstele de 27 și respectiv 28 de ani, în anul 2017 cercetați pentru infracțiune analogică, după eliberare din locurile de detenție, au format un alt grup, racolând noi persoane în calitate de curieri pentru transportarea și plasarea în ascunzișuri a drogurilor.

La începutul anului 2017, ofițerii Direcției investigații infracțiuni legate de droguri, au destructurat o grupare infracțională compusă din 14 membri specializată în prepararea și realizarea drogurilor etnobotanice cunoscute sub denumirea de ,,SPICE”, care acționau mai mult pe teritoriul municipiului Chișinău, în apropiere de instituțiile de învățământ.

Atunci, de la domiciliile suspecților au fost ridicate droguri în valoare de peste cinci milioane de lei, toți membrii grupării fiind plasați în arest, iar cauza penală în privința acestora, expediată în instanța de judecată. La expirarea termenului de un an de arest, aceștia au fost eliberați, fiind cercetați în continuare în stare de libertate, nefiind pronunțată încă o decizie pe caz.

Astfel, liderii grupării, doi bărbați cu vârsta de 27 și 28 ani, originari și domiciliați în municipiul Chișinău, aflați în libertate, la începutul anului 2020, au creat o nouă grupare, racolând membri în calitate de curieri pentru transportarea și plasarea în ascunzișuri a drogurilor, eliminând contactul fizic între ei pentru a nu fi deconspirați de organele de drept.

Suspecții ar fi creat o pagină pe rețelele de socializare unde își găseau potențialii clienți. Drogurile erau produse într-un garaj amplasat în municipiul Chișinău.

Consumatorii achitau marfa prin intermediul portmoneelor electronice de plată sau prin transfer de bani pe un card bancar. Ulterior clienții primeau datele privind locația de unde ridicau drogurile. În total, pe parcursul anului 2020 membrii grupării au încasat peste 2,5 milioane lei în urma realizării drogurilor.

Prin urmare, la 3 decembrie 2020, fiind cunoscut faptul că liderii grupării au preparat o nouă cantitate de droguri și urmau să o transmită curierilor, poliția a organizat o ambuscadă și i-au reținut în flagrant.

În urma percheziției automobilului cu care se deplasau, pe bancheta din spate au fost depistate și ridicate 13 sacoșe cu etnobotanice, iar în garajul care era amenajat ca laborator au fost depistați 2 saci a câte 50 kg în care se afla materie primă pentru prepararea etnobotanicelor, precum și 100 grame de substanță psihotropă concentrată care în amestec cu alte substanțe chimice urmau a fi aplicate pe materia primă pentru producerea etnobotanicelor.

Din cantitatea de materie primă și precursori depistate de poliție, liderii urmau să producă etnobotanice în valoare de peste un milion de lei. La fel, au fost ridicate două automobile BMW, care erau folosite în activitatea ilegală, prețul de piață al acestora fiind estimat la peste 22 000 de euro.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru iar liderii grupării au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Potrivit legii penale, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă până la 15 ani privațiune de libertate.


Pub