Principală  —  Ştiri   —   Deputații Fracțiunii Platforma DA, Liviu…

Deputații Fracțiunii Platforma DA, Liviu Vovc și Inga Grigoriu propun o serie de amendamente la proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul viitor

Deputații Fracțiunii Platforma DA, Liviu Vovc și Inga Grigoriu propun o serie de amendamente la proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul viitor. Totodată, deputații susțin că noua politică bugetar-fiscală a guvernului Chicu, votată de majoritatea parlamentară, nu prevede nicio indemnizație pentru pensionari în anul 2021.

„Cu toate că în anul 2020 indexarea pensiilor a fost mizerabilă, pensionarii au beneficiat, totuși, de două indemnizații unice, că, na, este an electoral. Pentru anul 2021, însă, nu e destul că se preconizează o indexare a pensiilor în bătaie de joc – de 0,6 % și respectiv 0,2 %, dar nu este preconizată nici măcar o singură indemnizație pentru cei peste 600 mii de pensionari care trăiesc la limita existenței!”, a declarat Vovc.

În acest sens, Vovc anunță că vapropune un amendament prin care să fie micșorate cheltuielile de la unele instituții, în așa fel ca din contul economiilor respective să se poată oferi și în anul 2021 un suport financiar suplimentar pensionarilor.

În alt context, prevenirea problemelor de mediu generate de producerea continuă a deșeurilor, sortarea și întoarcerea acestora în circuitul de reutilizare sunt principiile pe care s-au bazat amendamentele deputatei Inga Grigoriu la proiectul privind politica bugetar-fiscal.

„Noi, Platforma DA, pledăm pentru instrumente corecte de prevenire a problemelor de mediu, una dintre cele mai acute fiind cantitaea enormă de deșeuri generate de consumerismul actual, deșeuri care, ajungând la groapa de gunoi, devin extrem de periculoase pentru sănătatea cetățenilor, a aerului atmosferic, a apelor subterane, a calității solului. De aceea este necesară, prevenirea acestui fenomen, sortarea și întoarcerea deșeurilor în circuit. Măsurile propuse în politica bugetar-fiscală nu oferă soluții. Chiar dacă vor fi subvenționați anumiți agenți economici, specializați în colectarea și sortarea deșeurilor, întreprinderile de reciclare nu vor fi capabile să sorteze decât 10-15% din deșeurile colectate, restul ajungând la groapa de gunoi. Ideea este să educam producătorii autohtoni să genereze cât mai puține deșeuri, să-i ajutăm să-și cumpere echipamente și să-și realizeze proiectele prin care vor reutiliza reziduurile procesului de producție. Trebuie să încadrăm consumatorii în principiul sortării, iar producătorii – în prevenire. Platforma DA încurajează măsurile de prevenție, nu poluarea!”, a declarat Grigoriu.

În cadrul ședinței din 3 decembrie, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrâncea a propus punerea la vot, fără a fi prezentat și examinat, proiectul privind politica bugetar fiscală. Proiectul a fost votat de către deputații PSRM și ai Partidului Șor.