Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziarul de Gardă, premiat la…

Ziarul de Gardă, premiat la concursul „Reflectarea fenomenului corupției în presă”

La 9 decembrie 2020, de Ziua internațională anticorupție, Transparency International – Moldova și Asociația Presei Independente (API) au anunțat câștigătorii celei de-a X-a ediții a concursului „Reflectarea fenomenului corupției în presă”. De asemenea, a fost lansată culegerea de articole „Jurnaliștii contra corupției”.

Urmare a evaluării articolelor depuse la concurs, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, Anatolie Eșanu și Victor Moșneag, au ocupat locurile II și III.

Pentru concursul din aceste an, jurnaliștii și redacțiile din presa scrisă și online au putut depune până la 5 articole bine documentate la teme care vizează corupția, conflictele de interese, activitatea instituțiilor publice responsabile de lupta cu corupția, publicate în perioada 2017-2020. În total, la concurs au fost transmise 47 de articole și investigații jurnalistice, realizate de 15 jurnaliști de la 8 instituții media naționale și locale.

Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism, investigații jurnalistice și domeniul anticorupție, în baza mai multor criterii, între care profunzimea documentării, abordarea etică și dezvoltarea atitudinii intolerante față de corupție.

Urmare a evaluării articolelor depuse la concursul „Reflectarea fenomenului corupției în presă”, locul I a fost ocupat de Iurie Sanduța de la RISE Moldova, pentru investigația scrisă în 2017 „Fabricat în Parlament”; locul 2 i-a revenit lui Anatolie Eșanu de la săptămânalul „Ziarul de Gardă”, pentru investigația din 2019 „Culisele achizițiilor de ambulanțe: dosare, neconformități și legături politice”. Pe locul III au fost desemnați doi câștigători: Viorica Zaharia de la portalul MoldovaCurata.md pentru investigația din 2018 „Primăria rudelor la Bogzești” și Victor Moșneag de la „Ziarul de Gardă” pentru investigația din 2017: „CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor (I și II)”. Câștigătorii au primit diplome și vouchere cu valoare diferită, în funcție de locul ocupat în concurs, în baza cărora vor putea procura echipamente tehnice necesare muncii jurnalistice.

Toate articolele care au participat la concurs au fost inserate în culegerea Jurnaliștii contra corupției. Cartea cu 352 de pagini a fost publicată într-un tiraj de 300 de exemplare în limba română și urmează să fie distribuită instituțiilor publice și altor organizații și persoane interesate.