Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ion Ceban a discutat cu primarii din suburbii despre gradul de pregătire pe perioada sezonului rece 2020-2021

   1794

Primarul general, Ion Ceban, a convocat miercuri într-o ședință online primarii din orașele, satele și comunele din componența municipiului, în vederea evaluării gradului de pregătire a localităților pentru sezonul rece 2020-2021.

În cadrul discuției, edilii au solicitat asistență din partea municipalității privind asigurarea cu material antiderapant, pentru a putea desfășura activitățile de deszăpezire a drumurilor. De asemenea, reprezentanți suburbiilor au raportat și despre dificultățile privind asigurarea cu transport și necesitatea reabilitării căilor rutiere, precum și oferirea ajutorului sub formă de lemne de foc familiilor defavorizate din sate și comune.

Astfel, primarul general, Ion Ceban, a dispus alocarea a 740 tone de material antiderapant pentru necesitățile localităților din componența municipiului Chișinău. Totodată, Direcția generală transport public și căi de comunicație va repartiza cantitatea de materiale antiderapante către localități, în funcție de suprafața teritoriului.

De asemenea, edilul capitalei a remarcat că este regretabil că problema asigurării cu transport a suburbiilor rămâne un subiect la ordinea zilei, în contextul în care municipalitatea a desfășurat licitația privind achiziționarea unui lot de 100 de autobuze noi, concurs de astfel contestat prin prisma procedurilor birocratice.

În context, primarul general, a reiterat că anul viitor, vor fi alocați mai mulți bani pentru necesitățile suburbiilor, iar prioritățile rămân aceleași: în primul rând vor fi finanțate proiecte de reabilitare a instituțiilor educaționale și sociale. Iar formula de cofinanțare rămâne în continuare de 70% la 30%, pentru proiecte de infrastructură: apeduct, canalizare, stație de pompare, inclusiv proiectele complexe, desfășurate pe perioade mai mari de un an.

E de menționat că în anul 2020 au fost alocați circa 100 milioane lei din bugetul municipal pentru proiecte de infrastructură în orașele și satele din componenţa municipiului.