23:22:54 28.03.2024
Stiri

Jirinovski AMENINŢĂ Chişinăul cu „o baie de SÂNGE". „Contingentul rusesc NU va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla. La Cobasna sunt muniţii suficiente pentru un întreg al treilea război mondial"

Actualitate 09.12.2020 08:30 Vizualizări3551 Autor: Ziarul National
Jirinovski AMENINŢĂ Chişinăul cu „o baie de SÂNGE


Deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR),Vladimir Jirinovski, a declarat recent la televiziunea publică rusă Rossia-1 că, dacă autorităţile R. Moldova vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla, ameninţând totodată Chişinăul cu o „baie de sânge", relatează Agerpres.

Atacul lui Jirinovski, cunoscut pentru limbajul său puţin diplomatic, survine după ce Kremlinul şi Ministerul rus de Externe au reacţionat în mod dur la o declaraţie făcută la sfârşitul lunii noiembrie de preşedintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, care reiterase de fapt poziţia dintotdeauna a Chişinăului, înainte de venirea a preşedintelui socialist prorus Igor Dodon la putere în 2016, privind retragerea trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti de la Cobasna, conform mass-media de peste Prut.

„Dacă va exista o încercare privind retragerea „contingentului nostru de menţinere a păcii", noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo", a declarat Jirinovski.

În acest sens, politicianul rus a declarat că în depozitele de la Cobasna sunt muniţii suficiente pentru „un întreg al treilea război mondial în Europa". Potrivit acestuia, lichidarea unei astfel de cantităţi de arme este imposibilă, deoarece unda de şoc „va zgudui întreaga Europă".

„Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc", a insistat el, adăugând că evacuarea muniţiilor este destul de periculoasă întrucât acestea ar putea exploda pe drum, în plus nimeni nu doreşte să plătească pentru lichidarea armamentului. "Depozitul va rămâne acolo pentru destinaţia sa de bază", a spus el.

„Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm - nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom ajunge pe toţi", a mai ameninţat Jirinovski.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

Într-o reacţie la declaraţia ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a calificat la 30 noiembrie drept "iresponsabil" apelul său privind retragerea trupelor din cadrul Grupului Operativ (GOTR) din Transnistria şi a muniţiilor din stânga Nistrului, Maia Sandu a amintit că ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a promis în vara anului 2019 că Rusia va evacua cele peste 20.000 de tone de muniţii din depozitele de la Cobasna.

În apelul său, Maia Sandu se referea la retragerea GOTR - creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria -, pronunţându-se pentru transformarea misiunii de pace ruseşti din stânga Nistrului în una civilă, sub mandat OSCE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md