04:32:47 25.04.2024
Stiri

Un deputat ironizează pe seama acțiunilor Procuraturii în cazul penalului Rizea: „De ce să inițiezi dosare despre care știi cu siguranță că nu pot avea nicio finalitate?”

Actualitate 09.12.2020 12:42 Vizualizări1291 Autor: Ziarul National
Un deputat ironizează pe seama acțiunilor Procuraturii în cazul penalului Rizea: „De ce să inițiezi dosare despre care știi cu siguranță că nu pot avea nicio finalitate?”


În loc să tragă la răspundere funcționarii de la Chișinău care i-au acordat ilegal cetățenia R. Moldova fostului deputat român Cristian Rizea, condamnat la închisoare de către instanțele de la București, Procuratura Generală (PG) de la Chișinău ar porni dosare penale „fără vreo finalitate” și „doar pentru bifă”.

De această părere este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, după ce PG a anunțat astăzi că a pornit o cauză penală „pe faptul falsului în declarații” în cazul obținerii de către Rizea, în 2017, a cetățeniei R. Moldova pentru a fugi de justiția din România.

„La momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente și anume că, începând cu anul 2015, deținea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaștere ar fi dus la respingerea cererii. În cadrul investigațiilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală”, se arată într-un comunicat al PG.

Deputatul Litvinenco atrage atenția că termenul de prescripție în acest caz a expirat încă în 2019.

CITIȚI și Procuratura Generală: Fostul deputat român Cristian Rizea a obținut ILEGAL cetățenia R. Moldova. Cauză penală pentru FALS în declarații, deschisă la Chișinău

„Eu, sincer, chiar nu înțeleg ce face Procuratura Generală din Moldova. Și încotro merge. Astăzi, bunăoară, ne anunță printr-un comunicat despre instrumentarea cazului de obținere ilegală a cetățeniei Republicii Moldova de către Rizea Cristian. Numai că, în loc să-i cerceteze penal pe cei care au pregătit dosarul și i-au acordat cetățenia acestui pușcăriabil, Procuratura Generală pornește o cauză penală pe fals în declarații comisă de Rizea Cristian pe art. 352/1 din Codul penal. Pentru așa ceva termenul de prescripție a expirat cam prin 2019, respectiv, în temeiul art. 275 pct. 4) din Codul de procedură penală, urmărirea penală urmează a fi încetată și nici chiar pornită nu putea fi. Întrebarea este de ce să inițiezi dosare despre care știi cu siguranță că nu pot avea nicio finalitate? Doar pentru bifă?”, a întrebat deputatul PAS.

Amintim că Rizea se ascundea la Chișinău de justiția din România sub numele Mihai Cristian Luigi. Acesta a fost reținut și urmează a fi extrădat în România, după ce i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md