„Noi nu oferim mită”. Cinci companii au fost premiate de PNUD și CNA pentru business integru

Anticoruptie.md
09/12/2020
Colaj: CIJM

Companiile Lokmera, Ronți, RapidAsig, Biantti și portalul Agrobiznes au fost premiate în cadrul nominalizării „Pentru implementarea standardelor de integritate în afaceri” a concursului „Marca comercială a anului”. Nominalizarea a fost instituită de PNUD și CNA, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie, iar companiile protagoniste împărtășesc denumirea campaniei „Un business prosper este un business integru”.

„A fost o perioadă când niciun broker vamal nu voia să lucreze cu noi, din cauză că noi nu achitam taxe neformale. În companie, împreună cu standardul ISO este aplicat și respectat codul de conduită și regulamentul de conformitate, un set de reguli în care sunt descrise fenomenul de mită, corupție, modalitatea de prevenire și raportare a încălcărilor. Contractele semnate între Lokmera și parteneri conțin clauze care prevăd corectitudine și transparență în acțiuni. Este important să ai o afacere integră”, a relatat Nicolae Iasîbaș, director al companiei Lokmera. 

„După mine, antreprenorii noștri consumă prea mult timp și energie căutând să scape de taxe, în loc să îndrepte această energie într-o direcție corectă și să crească o afacere sănătoasă și competitivă. La rândul său, statul trebuie să promoveze modul de afacere onest și să stimuleze antreprenorii”, a adăugat el.

Deținătorii premiului de integritate sunt convinși că standardele anticorupție trebuie să fie principiile de bază în activitatea unei firme. 

„În Moldova este posibil să faci business onest”

Afacerea lui Sergiu Jaman – portalul Agrobiznes (Sic!) – s-a născut acum opt ani, în baza a două pasiuni ale sale – IT și agricultura. A început să dezvolte portalul de unul singur, fiind susținut de un prieten, iar acum are o echipă de șase oameni. În prezent, Agrobiznes este o sursă de informare pentru sute de mii de oameni, fiind citit în zeci de țări ale lumii.

„Cred că anume integritatea companiei ne-a ajutat să construim relații de succes pe termen lung cu partenerii noștri. Pe lângă normele generale, ne axăm pe principii ca loialitate, receptivitate și transparență. Asta ne permite să omitem mai multe probleme, inclusiv corupția. În Moldova este posibil să faci business onest. Important este să ai răbdare și perseverență. Pentru a face business bazat pe integritate, oamenii din țara noastră au nevoie de susținere și curaj, de mai multă încredere în faptul că ceea ce fac este util și că doar acționând corect de la bun început vor rezista tuturor provocărilor”, spune tânărul.

„Noi nu oferim mită”

Și compania „Ronți”, o altă premiantă a concursului pentru integritate în afaceri, se poate mândri nu doar cu produsele pe care le-a adus pe piață, dar și cu faptul că își dezvoltă businessul în baza unor standarde de integritate. Angela Sobol, proprietara afacerii, spune că în companie prevederile legale stau în capul mesei.

„Noi nu oferim mită, iar dacă este necesar, în detrimentul activității noastre, așteptăm și trei luni un certificat. Toate instituțiile cu care colaborăm cunosc că nu oferim cadouri și avantaje. Am creat compania de la zero, din credite și granturi, muncim mult ca să avem rezultate. Plătim salarii, credite, impozite și nu credem că este necesară contribuția noastră altor persoane din anumite funcții, care oricum la sfârșit de lună își iau salariul”, afirmă ea.

„E mai simplu să crești un specialist de la zero decât să îl dezveți de practicile ilegale”

Integritatea înseamnă prosperitate și pentru compania RapidAsig, o altă premiantă a concursului lansat de PNUD și CNA. „Avem un set de principii – integritatea și onestitatea fiind cele mai importante, care este din start  comunicat viitorilor angajați. Preferăm să angajăm tineri specialiști, fără experiență, chiar din facultate. Considerăm că este mai simplu să crești un specialist de la zero decât să îl dezveți de anumite practici necorespunzătoare. Avem un sistem de management de control intern al calității, iar ce ține de relația cu autoritățile, respectăm prevederile legale și nu este nevoie să achităm pentru amenzi și mită. Cu siguranță, este posibil să faci business onest în Moldova!”, susține Alina Roșca, directoare executivă la Rapidasig.

Tânăra este convinsă că dacă va reuși să învingă corupția, Moldova poate deveni o țară prosperă. „Sperăm că, în următorii zece ani, Moldova va reuși să combată fenomenul corupției. Oamenii nu vor mai pleca din țară și vor exista condiții mai prielnice mediului de afaceri”, spune ea.

„Avem un mecanism eficient de prevenire a corupției”

Bianntti este brandul care a reușit să se impună pe piața nu doar prin produse eco, dar și prin standardele de integritate de care se conduce. Compania produce migdale, nuci şi cătină albă, dar şi uleiuri presate la rece, fructe uscate şi alte produse eco, inclusiv pentru export.

Igor Golban, fondatorul Biantti, spune că, de-a lungul anilor, a avut mai multe provocări dictate de realitățile din țară, dar că nu a renunțat niciodată la principiul de bază – o afacere onestă în care nu este loc de corupție și ilegalități.

„În companie au fost implementate mai multe acțiuni pentru prevenirea corupției pe interior. Personalul nu trebuie să folosească atribuţiile deţinute în alte scopuri decât cele care privesc îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Angajații implicați în procese decizionale trebuie să completeze o declaraţie de interese sau o declaraţie pe propria răspundere că nu se află în niciun conflict de interese”, spune Igor Golban.

Câștigătorii premiului de integritate în afaceri au făcut dovada implementării pe parcursul anului 2019 a unor mecanisme de promovare a standardelor de integritate şi anticorupţie în business. Aceștia au prezentat juriului propriile coduri de etică sau conduită în afaceri, procedurile de raportare a neregulilor la locul de muncă şi de soluţionare a conflictelor de interese, mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate, precum şi cele de control intern și de declarare şi evaluare a cadourilor.

Proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, care a susținut premiul de integritate în afaceri, este implementat de PNUD Moldova, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și are drept obiectiv crearea unui sistem durabil de integritate și anticorupție în cadrul entităților din sectorul public și privat, precum și în cadrul sectorului asociativ. Proiectul se desfășoară în perioada 2019–2021.

Anticoruptie.md
09/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii