Ghid ilustrativ, suport pentru recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19

Irina Odobescu
09/12/2020
Captură: msmps.gov.md

Exerciții de gestionare a sufocării, a respirației, a tusei, gestionarea oboselii, inclusiv planificarea activităților, tehnici de relaxare, precum și gestionarea alimentației și a activității fizice sunt expuse pe larg în Ghidul „Perioada după COVID-19: Informații pentru pacienți. Suport în recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19”. 

Ghidul conține informații și ilustrații pentru ajutarea persoanelor care au simptome COVID-19 au trecut tratamentul și cum anume ar trebui să procedeze în diverse situații. De asemenea, autorii au exemplificat cum ar putea să se înrăutățească starea pacienților, dar au specificat și consecințele infecției asupra organismului care ar putea apărea, chiar după tratarea pacientului.

Exercițiile de respirație ajută starea de sufocare și reduce impactual acesteia asupra activității fizice. Ghidul exemplifică și cum poate fi gestionată respirația în timpul mersului.

Tusea uscată este una dintre cele mai răspândite simptome la pacienții infectați de coronavrus. În unele cazuri însă poate aduce la spută. Ghidul oferă informație ilustrativă pentru pacient ca să dreneze lobii superiori, cei interiori și mijlocii. Este important ca pacienții să cunoscă și tehnici de relaxare, mai ales că infecția lasă urme și asupra impactului emoțional al pacienților. 

Unii pacienți au lipsa poftei de mâncare în timpul tratamentului, dar și după tratare. De aceea, specialiștii recomandă ca alimentația să fe diversificată, sănătoasă și bogată și vitamine și minerale. 

Spitalizarea sau tratamentul la domiciliu poate duce la reducerea semnificativă a puterii musculare, în special a picioarelor. Medicii subliniază că nu este dăunător să respirăm din greu atunci când facem exerciții fizice și că aceasta este un răspuns normal.

Ghidul „Perioada după COVID-19: Informații pentru pacienți. Suport în recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19” poate fi accesat integral aici și a fost lansat în cadrul campaniei „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19” vine în ajutor persoanelor care s-au tratat de infecție, pentru a susține recuperarea lor eficientă și rapidă, prin aplicarea recomandărilor primite de la specialiștii în domeniu.

Irina Odobescu
09/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii