„Persoanele de încredere ale lui Platon”. Judecătoarea Tatiana Bivol respinge orice relație cu controversatul om de afaceri

Ilie Gulca
09/12/2020
Tatiana Bivol. Foto: magistrat.md

Magistrata Tatiana Bivol susține că nu are nimic în comun cu procesele judiciare privind companiile controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon sau cu instituțiile de supraveghere ale sistemului financiar (BNM și CNPF). Reacția Tatianei Bivol a fost provocată de o scrisoare a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) adresată Consiliului Superior Magistraturii (CSM) în care solicită să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.    

Judecătoarea solicită plenului CSM să inițieze verificările de rigoare în vederea excluderii oricăror suspiciuni de imparțialitate și neprofisionalism față de activitatea sa și pentru disocierea de cetățeanul Veaceslav Platon.  

Mai întâi, ea a explicat că aflarea sa în completul de judecată care judecă dosarul de învinuire „a cetățeanului Veaceslav Platon” se află în procedura Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 4 septembrie 2020, fiind repartizat aleatoriu prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor a judecătoarei Angela Vasilenco.

Ulterior, prin încheierea vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a subliniat ea, a fost dispusă examinarea cauzei în complet de trei judecători, care are pe moment următoarea componență: președinte, Olga Bejenari, judecător raportor, Angela Vasilenco, și cel de-al treilea membru al completului, Tatiana Bivol.

„Prezența mea în respectivul complet se explică prin dispoziția vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, nr. 04 din 31.12.2020 (Sic!), prin care s-a dispus constituirea completelor pentru anul 2020, eu fiind inclusă în completul nr. 11”, a precizat judecătoarea.

Magistrata a menționat că aflase despre faptul că tatăl său, avocatul Oleg Lozan, l-a reprezentat pe Veaceslav Platon la examinarea cauzei în fond, în trei ședințe, în urma studierii dosarului pentru faza preparatorie.

„Acest fapt m-a determinat să depun, la 2 octombrie 2020, declarație de abținere de la examinarea cauzei. La 3 octombrie 2020, printr-o încheiere adoptată de un complet de trei judecători, declarația de abținere a fost respinsă ca neîntemeiată. Astfel, a fost păstrată componența inițială a completului de judecată.”

Judecătoarea a precizat că, pe moment, tatăl ei, Oleg Lozan, nu mai este avocatul lui Veaceslav Platon. „Contractul de asistență juridică a fost reziliat cu acesta din urmă în 2016”, a precizat ea.

În ce privește includerea ei în completele de judecători speciale, care vor examina cauzele penale privind frauda bancară, judecătoarea a declarat că a fost inclusă inițial în completul nr. 1, însă, ulterior, prin dispoziția președintelui Judecătoriei Chișinău nr. 68 din 02.12.2020 am fost exclusă din completul menționat, „fapt ce nu a fost reflectat în documentul SIS din 2 decembrie 2020”.

„Prin urmare, cele expuse mai sus vin să desființeze alegațiile incluse în documentul SIS, ce mă vizează, care, consider eu, sunt eronate. Ele nu au fost verificate de autorul actului respectiv, punând la dubii profesionalismul, imparțialitatea și transparența actului de justiție înfăptuit de mine în calitate de magistrat.”

La 2 decembrie, SIS a adresat o scrisoare CSM să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care ar intenționa să își restabilească drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group

„Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul dintre completele care ar urma să examineze dosarele de referință pe magistrata Tatiana Bivol, judecătoare în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și fiica unuia dintre avocații lui Platon, Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon.”

Ilie Gulca
09/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii