fbpx

video | PAS contestă la CC legalitatea colectării plăților celor deconectați de la sistemul centralizat de căldură

Fracțiunea PAS din Parlament va depune o sesizare Curtea Constituțională referitor la plățile nejustificate pe care le percepe Termoelectrica de la cetățenii deconectați de la sistemul centralizat de încălzire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul a fost făcut astăzi, într-un briefing de presă, de către vicepreședintele PAS, Dan Perciun. Potrivit deputatului, aceste prevederi sunt neconstituționale și încalcă dreptul de proprietate, principiile legalității, egalității, pieței libere și a concurenței loiale, garantate de mai multe articole din Constituție.

„Oamenii în dorința de a economisi niște bani au ales pe parcursul anilor să se deconecteze de la încălzirea centralizată, care costă foarte scump, și să-și reducă cheltuielile în sezonul rece – încălzindu-se autonom. Acest lucru este de înțeles în condițiile pensiilor și salariilor noastre foarte mici. Costurile pentru încălzire afectează foarte mult bugetul familiei și de aceea mulți oameni au ales să se încălzească de sine stătătorˮ, spune Perciun.

De asemnea, parlamentarul a mai specificat că, astăzi, conform statisticii oficiale sunt 33.571 de apartamente debranșate de la sistemul centralizat de încălzire la nivel național, cetățenii achitând în sezonul de încălzire 2019-2020 circa 22 de milioane de lei pentru un serviciu la care au refuzat. Totodată, din 2011 până astăzi Termoelectrica ar fi încasat mai mult de 250 de milioane de lei de la cetățeni.

„De data această contestăm nu doar prevederile Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale dar și anumite prevederi din Legea cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării. Sperăm că acest complet al Curții va admite sesizarea și va constata neconstituționalitatea acestor plăți arbitrareˮ, a conchis deputatul.


Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button