fbpx

Posibilă descoperire revoluționară la NASA. Cercetătorii spun că ar putea începe să producă oxigen pe planeta Marte

Cercetătorii de la NASA spun că au descoperit o metodă posibilă de a produce oxigen pe planeta Marte, relatează Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Agenția spațială americană are printre planurile sale trimiterea unui echipaj uman pe Marte în jurul anului 2030, însă una dintre cele mai mari dificultăți care vor fi întâmpinate de o misiune atât de ambițioasă este transportul oxigenului în cantități suficiente pentru durata întregii misiuni. În prezent, nu este posibil un astfel de transport.

Felul în care NASA plănuiește să rezolve această problemă este chiar mai ambițios decât călătoria și misiunea în sine – cu ajutorul unui sistem nou, aflat în testare pe rover-ul Perseverence de pe Marte, cercetătorii speră că vor putea transforma dioxid de carbon în oxigen chiar pe Planeta Roșie, eliminând, astfel, nevoia de a transporta cantități mari de pe Pământ.

Pe Marte, 96% din compoziția atmosferei este dioxid de carbon, în timp ce doar 0,13% este oxigen. Sistemul MOXIE (Mars Oxygen in Situ Resource Utilization Experiment) ar produce oxigen asemeni unui copac, prin preluarea dioxidului de carbon cu o pompă și transformarea acestuia în oxigen printr-un proces electrochimic.

În primă instanță, NASA va testa felul în care actualul echipament MOXIE de pe Marte, de dimensiunea unui toaster, funcționează și cât de eficient este în a produce oxigen. Un sistem final MOXIE ar putea fi de dimensiunea unui cuptor de bucătărie și ar cântări în jur de 1000 de kilograme.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button