‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO bună parte din suprafețele cu rapiță - în pericol de îngheț. Care este...

O bună parte din suprafețele cu rapiță – în pericol de îngheț. Care este starea cerealelor de toamnă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După un sezon de-a dreptul dificil, starea culturilor de toamnă, datorită precipitațiilor căzute în ultima perioadă, este bună. Totuși, pentru unele culturi, cum ar fi rapița, există riscul de a avea pierderi importante înregistrate pe parcursul iernii.

Mai multe detalii la acest subiect a oferit Daniela Dubiț, doctor în agricultură.

„Cantitatea de precipitații căzute sub formă de ploi și lapoviță s-a înmagazinat în sol, iar condițiile, la moment, sunt favorabile pentru culturile de toamnă. Ploile au favorizat pregătirea plantelor pentru iernat, creându-le un mediu favorabil pentru a intra în faza de repaus”, susține Daniela Dubiț.

Starea câmpurilor semănate cu cereale de toamnă

„Pentru cerealele de toamnă, condițiile pentru o iernare bună sunt: înălțimea de 10-12 cm, 1-2 frați bine dezvoltați, un sistem radicular dezvoltat și să treacă perioada de călire (perioada de vernalizare). Plantele au trecut perioada de vernalizare, fiind înregistrate temperaturi de 0..+10°C. Nu cred că cerealele de toamnă au avut condiții favorabile pentru a trece în faza de împăiere, deoarece în lunile septembrie și prima decadă a lunii octombrie a fost secetă. Respectiv, acestea nu se află sub riscul de a fi afectate de înghețuri”.

Mulți producători au semănat grâul în luna octombrie, iar cele 40-45 de zile cât durează perioada de vernalizare a decurs normal. Producătorii care au semănat la începutul lunii octombrie, au starea semănăturilor bună. În aceeași stare se află și semănăturile de orz, secară și triticale. În mare parte, aceste specii rezistă la înghețuri de până la -14°C.

Starea culturii de rapiță

„Pentru cultura rapiței de toamnă, care, în o bună parte din câmpuri, se află într-o fază avansată de creștere, era necesară aplicarea inhibitorilor de creștere. Pentru o iernare bună a culturii, este recomandat ca plantele să se încadreze în așa-numita „regula celor 8” – 8 cm să aibă sistemul radicular, 8 cm – diametrul frunzelor, iar numărul frunzelor pe plantă să fie tot 8. Acestea sunt condițiile ce permit iernarea foarte bună. Spre regret, în o bună parte din câmpuri, rapița se află într-o fază mult mai avansată de dezvoltare, astfel situația este problematică. Temperaturile negative înregistrate recent au favorizat trecerea în stare de repaus a culturii. Însă, pentru cultura de rapiță există riscul de a îngheța, astfel, sunt necesare precipitații solide, ce ar proteja-o”.

Producătorii sunt în așteptarea precipitațiilor, iar specialiștii susțin că acestea sunt absolut necesare pentru a crea rezerva necesară de umiditate pentru anul viitor.

„Pentru a suplini deficitul de umiditate din sol, sunt necesare precipitații, indiferent sub ce formă acestea vor cădea, în condițiile în care pentru următoarele zile sunt prognozate temperaturi pozitive, apa se va înmagazina în sol, deoarece solul nu este înghețat. Umiditatea care se acumulează în lunile noiembrie – martie este suficientă pentru dezvoltarea culturilor până în luna iunie. De aceea, sperăm să cadă cât mai multe precipitații. În stratul de un metru ar fi de dorit să acumulăm aproximativ 150 de mm de precipitații”.

‹ adv ›

Amintim că, potrivit datelor MADRM oferite la sfârșitul lunii noiembrie, în țară au fost semănate peste 35 de mii de hectare de rapiță, peste 45 de mii de hectare de orz de toamnă și aproximativ 300 de mii de hectare de grâu de toamnă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›