Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

07 Dec. 2020 / 09:45

Acordurile pentru livrarea gazelor din România vor fi definitivate la începutul anului viitor

Interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale din România spre Republica Moldova rămâne pe agenda autorităţilor de la Bucureşti şi în 2021. Potrivit preşedintelui PNL Diaspora, senatorul Viorel Badea, acordurile pentru livrarea gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni ar urma să fie definitivate după luna ianuarie 2021.

„Practic gazoductul este finalizat ca şi construcţie. Cu siguranţă, după luna ianuarie se vor putea pune la punct şi acordurile pentru livrarea gazelor, bineînţeles, după ce autorităţile din cele două state vor ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte stabilirea preţului şi modalitatea de livrare”, a declarat pentru TRM.MD Viorel Badea.

Potrivit politicianului, de o importanţă majoră pentru Republica Moldova este şi interconexiunea energetică cu România. Or, potrivit lui Viorel Badea, asta ar asigura o independenţă a Republicii Moldova faţă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

„Este foarte important să înţelegem că pentru Republica Moldova nu doar gazoductul, dar şi interconexiunea energetică cu Romania va prezenta, de fapt, o eliberare de sub captivitatea infrastructurii energeticii care vine dinspre est. În special mă refer la centrala de la Cuciurgan şi livrarea gazelor din Rusia. O chestie care pe mine m-a mirat foarte tare este faptul că preţul la gaze în Republica Moldova este mai mare ca preţul la gaze pe care Rusia îl livrează în Germania, ceea ce mi se pare o chestiune totalmente absurdă, care va trebui la un moment dat să înceteze şi să beneficiem cu toţii de gazele care vor fi furnizate din România pe gazoductul Iaşi-Ungheni”, a mai declarat Viorel Badea.

Potrivit Moldovagaz, spre începutul trimestrului trei, preţul calculat de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova a constituit 133,56 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul patru, preţul prognozat va constitui circa 100 de dolari SUA.

Republica Moldovă importă anual din Rusia în jur de trei miliarde de metri cubi de gaze natural. România produce în medie zece miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Comentarii