Platforma DA a depus o serie de amendamente la Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021

Crina Dumitriu
08/12/2020
Captura

Deputații Fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, Igor Munteanu, Arina Spataru, Stela Macari, Liviu Vovc au depus o serie de amendamente la proiectul Politicii bugetar-fiscale, votată, la 3 decembrie,  de majoritatea socialiștilor și a celor din partidul Șor.

„După cum vă aduceți aminte, joia trecută psrm-pentru shor au dat un anschlag de zile mari în Parlament, adoptând în 5 minute legi care reglementează utilizarea a peste 110 mlrd lei bani publici în anul 2021. Din prea mult zel, acești eroi ai zilei de ieri au încălcat toate normele și regulile procesului legislativ, dar despre asta vorbim mai târziu. Totuși pentru că guvernarea înseamnă bugete și politici, am lucrat zilele astea asupra unor amendamente esențiale, care ar trebui să normalizeze conceptual și în detaliu proiectele guvernului”, a declarat deputtaul Igor Munteanu.

Amendamentele principale pentru politica bugetar-fiscală, depuse de Fracțiunea Platforma DA, vizează următoarele: Păstrarea scutirilor personale pentru soții/soțiile neîncadrați în câmpul muncii (beneficiarii acestor scutiri în primul rând sunt familiile celor care muncesc peste hotare); • Neadmiterea majorării drastice a amenzilor pentru antreprenori; • Neadmiterea majorării TVA pentru producția agricolă; • Introducerea facilităților fiscale pentru businessul mic și mijlociu; Neadmiterea plafonării taxelor locale și impozitării suplimentare ale unor venituri autorităților publice locale, precum și păstrarea scutirii de 15 % la plata impozitului pe bunurile imobiliare;  Neadmiterea introducerii impozitului pe venit pentru dobânzile persoanelor fizice; Neadmiterea accesului pe piață a medicamentelor neautorizate; • Neadmiterea introducerii schemei cu țigarilos, care ar prejudicia statul cu 160 mln. lei în formă de accize neplătite; • Păstrarea regimului fiscal actual pentru persoanele care desfășoară activitate liberă în domeniul justiției;  Majorarea salariilor la cadrele didactice care lucrează cu copii cu dizabilități; • Păstrarea facilităților fiscale pentru Asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități.

Alexandru Slusari a menționat în cadrul conferinței că deputații Platforma DA vor solicita anularea votului de joi în contextul încălcărilor de procedură: „Altfel vom fi nevoiți să ne adresăm la CC după aprobarea în lectura finală. Majoritatea Kroll-Bahamas au dat-o în bară și trebuie să revină la normalitate. Acum lucrăm la amendamentele la cele trei bugete, mâine vom depune ultimele amendamente și vom veni cu în scurt timp cu un briefing de presă pe acest subiect”. 

Crina Dumitriu
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii