image
Sursa foto: jurnal.md

Drama copiilor care au fugit de acasă și locuiesc în clădiri părăsite, câștigându-și existența din cerșit (VIDEO)

Au abandonat școala, au fugit de acasă și locuiesc în clădiri părăsite, câștigându-și existența din cerșit. Sunt copiii pentru care strada a devenit a doua casă - în mare parte adolescenți, care preferă să trăiască după regulile străzii. Odată cu răcirea vremii, lucrurile se complică însă pentru ei. Frigul îi face să-și caute adăpost la cald.

În ajutor le vine Serviciul de asistență stradală, unde aceștia pot veni să servească mâncare caldă și chiar să doarmă. De acum încolo, copiii beneficiari nu vor mai trebui să se întoarcă noaptea în stradă, pentru că centrul de asistență își prelungește programul de activitate și pe timp de noapte.

MARIANA FRUNZA, manager Serviciul de asistență stradală: "Noi vedem, mai ales acum când este timpul rece afară, e ploios. Înțelegem perfect unde se întorc ei, atunci când mergem în razii și vedem în ce condiții locuiesc ei. De obicei, sunt casele părăsite, cele care au fost în construcție sau demolate, am fost în câteva care erau incendiate."

Odată ce au intrat în contact cu strada nu-și mai doresc să se întoarcă în familie. Au și argumentele lor în acest sens - ei spun că sunt independenți și nu trebuie să raporteze nimănui nimic. Majoritatea copiilor străzii nu sunt instituționalizați și trăiesc cerșind sau furând, dar acest mod de viață presupune și anumite riscuri, explică specialiștii.

VICTORIA CREANGA, psihopedagog Serviciul de asistență stradală: "Poate să fie și exploatarea prin muncă sau traficul de organe, depinde cu ce anturaj comunică ei. Pot ajunge în găști noi care pot să îi influențeze să consume substanțe narcotice, să fure, să meargă să facă crime care sunt cu mult mai periculoase decât ceea ce fac la moment."

O bună parte dintre beneficiarii Serviciului de Asistență Stradală sunt copiii care vin din afara Chișinăului. Și asta pentru că aici, din cerșit, se câștigă mai bine.

MARIANA FRUNZA, manager Serviciul de Asistență stradală: "Iată chiar din Edineț, noi când întrebăm copiii ce fac ei aici, totuși provin dintr-o familie extinsă, numeroasă. Acolo este mare sărăcie, aici este mai bine. Fiind din familie de romi e logic, aici câștigă mai bine cerșind, sunt mai multe puncte de aglomerație, centrul orașului este mare, ei câștigă mai bine în felul asta, fie că fură."

Centrul de asistență a copiilor străzii are o capacitate de 15 locuri și este echipat cu o sală de gimnastică, două camere amenajate: una pentru fete, alta pentru băieți, precum și o baie și bucătărie, unde sunt serviți cu mâncare caldă. Totuși, nu am găsit niciun copil aici. Se întorc rapid în stradă, deoarece se tem să nu rateze veniturile din cerșit și furat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: