image
Sursa foto: GettyImages

Cine sunt persoanele și cluburile sportive cercetate în dosarul meciurilor trucate

Noi detalii în dosarul meciurilor trucate, după ce Centrul Național Anticorupție a anunțat despre documentarea a 11 persoane, printre care președinți ai cluburilor sportive din Republica Moldova, directori de școli sportive și jucători. Patru dintre acestea, au fost reținute ieri în urma unor percheziții. Potrivit surselor noastre, în cadrul dosarului sunt cercetați Sergiu Cotorobai, ex-vicepreședintele Clubului de Fotbal „Speranța Nisporeni”, dar și antrenorul principal al clubului respectiv, Iurie Osipenco.

Totodată, este investigată implicarea în manipularea evenimentelor sportive a antrenorului principal al clubului „Codru Lozova”, Denis Calincov.

În schemele de trucare a meciurilor de fotbal ar fi implicat și reținut și managerul „Dinamo-Auto”, Alexandr Novicov.

Mai mult, potrivit surselor din cadrul CNA, printre cei suspecți ar fi și Igor Dobrovolski, antrenorul Dinamo-Auto. Sub conducerea lui, selecționata Moldovei a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria sa, acumulând 12 puncte în preliminariile Campionatului European de Fotbal 2008 și ajungând până pe locul 37 în Clasamentul FIFA pe națiuni.

Amintim că începând cu perioada anului 2017, mai mulţi antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive şi persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influenţat jucătorii cluburilor sportive să acţioneze de o manieră viciată pentru a obţine scorurile agreate cu persoane interesate.

În urma investigațiilor, au fost identificate multiple pariuri suspecte, condiționate de mersul meciului, care nu corespundeau cotelor de pariuri reale, adeverindu-se faptul manipulării permanente a meciurilor de fotbal din Republica Moldova cu implicarea acelorași formațiuni sportive.

Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000 - 20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 - prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: