„Nu pot să le acord atâta atenție copiilor mei, cât mi-aș dori. Acest lucru îmi mustră conștiința în fiecare zi”, Andrei Răileanu, un Tată Bun

Momentele importante din viața noastră ne marchează atitudinea și comportamentul și, în același timp, lasă o amprentă decisivă în personalitatea și atitudinea copilului față de lumea care îl înconjoară.

Foto: Un Tată Bun

Aceste momente sunt irepetabile și unice, care, odată trecute, nu pot fi întoarse înapoi: primul cuvânt, primii pași, nopțile nedormite când copiii se îmbolnăvesc, emoțiile primei poezii la matineul de la grădiniță, răspunsurile la sutele de „de ce-uri”, multă susținere atunci când copilul pășește în școala primară, lacrimile și frica de temele pentru acasă, primele pasiuni care trebuie încurajate. Susținerea, răbdarea și sfaturile înțelepte, de care are nevoie un adolescent, prima dragoste și primele dezamăgiri. O furtună de emoții și stări confuze, care pot fi depășite și înțelese, când un tată bun este alături. Bucuriile pentru reușite și sfaturile la primele eșecuri. Chiar și atunci, când copiii își creează propria familie, ei rămân în ochii părinților aceiași adolescenți rebeli, care uneori au nevoie de sfaturile și susținerea părinților săi.

Andrei Răileanu, de la Cimișlia, este unul din acei tați, care încearcă să găsească cât mai mult timp pentru copiii săi și să fie alături de ei în cele mai importante momente ale vieții lor. Află istoria lui Andrei Răileanu și a familiei sale aici:

Andrei Răileanu are 33 ani și este tâmplar de profesie. Alături de Diana, soția sa, cresc împreună doi fii și o fiică. Andrei a asistat la toate cele 3 nașteri, pentru că și-a dorit să fie alături de soția sa, să o susțină când îi va fi greu, a vrut să-i fie un sprijin în astfel de momente importante. „Oricum, ea știa că sunt alături și, cred, că asta i-a dat și mai multă putere. Iar când am ținut pentru prima dată copilul în brațe, mă uitam la dânsul, că nu poate să fie atât de mic. Asta a fost prima mea reacție - cum așa, omul se naște atât de mic?

Primii ani ai copilului au fost cam grei pentru părinți, multe nopți nedormite, în care tatăl a contribuit și s-a implicat mult. Principalul obiectiv al părinților era ”să reziste cumva noaptea”, iar a doua zi să poată merge la lucru și să-și continue activitățile zilnice. „Noi avem în familie câteva priorități: copilul să fie sătul, copilul să reușească să-și facă activitățile pe care le are în timpul zilei și să existe un echilibru.” În privința spălatului vaselor, a ferestrelor, datul cu aspiratorul - atunci când este nevoie, Andrei observă și se implică mereu fără a fi rugat. „Eu cred așa: bărbatul nu poate să NU se implice.”.

Cele mai importante lucruri pe care copilul trebuie să le învețe de la tatăl său este să fie Om, să crească Om, să fie responsabil de lucrurile pe care le face, să fie educat și să aibă cei 7 ani de acasă.

Eu tind să fiu bun, dar din multe considerente nu pot să fiu bun. În primul rând pentru că nu pot să le acord atât timp cât mi-aș dori. Aceasta mă mustră în toată ziua. Eu în loc să stau cu copii mei și să văd cum ei cresc, mai am diferite activități care, nu spun că nu îmi plac, dar mă îndepărtează de copiii mei.” Andrei Răileanu consideră, că un tată bun este acel tată care petrece foarte mult timp cu copiii, care poate să găsească limbaj comun cu copiii, fiindcă nu toți tații pot face asta.

Diana, soția lui Andrei ne mărturisește, că este foarte mulțumită și bucuroasă să aibă așa un soț. „El se străduie să mă ajute în toate. Avem deja 3 copii, avem și un pic de experiență. Andrei foarte mult mă ajută în weekend, duce ambii băieți la pescuit, sau în altă parte, pentru ca eu să pot să mă odihnesc puțin cu fiica. Pe lângă asta, ne organizează mici călătorii prin Republica Moldova, cu cortul. Ne relaxăm cu toată familia.

Fii un tată bun pentru copilul tău, un soț bun pentru partenerul de viață. Dăruiește grijă, atenție și dragoste – sunt lucruri fără de preț, care vor garanta fericirea unei familii.

Fii un tată bun!

*

Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.


Pub