Curtea Constituțională a suspendat legea ce vizează Stadionul Republican

Curtea Constituțională a suspendat legea ce vizează terenul unde a fost amplasat Stadionul Republican. Decizia a fost luată pe 8 decembrie, în urma sesizării depuse de către deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Foto: UNIMEDIA

Curtea Constituțională a examinat mai multe sesizări și a decis următoarele:

1. Prin Decizia nr. 138 din 8 decembrie 2020 pentru controlul constituționalității proiectului de lege nr. 482 din 2 decembrie 2020 cu privire la construcția Complexului național de dezvoltare, educație, creativitate și agrement, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea nr. 197a/2020 depusă de dl Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

2. Prin Decizia nr. 139 din 8 decembrie 2020, Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative depusă de către domnul Dinu Plîngău și doamna Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul sesizării nr. 199a/2020.

3. Prin Decizia nr. 140 din 8 decembrie 2020, Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 219 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 149 din 29 noiembrie 2019 privind componenţa numerică şi nominală a Biroului permanent al Parlamentului, depusă de către domnul Dinu Plîngău și doamna Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul sesizării nr. 200a/2020.

4. Prin Decizia nr. 141 din 8 decembrie 2020, Curtea a admis cererea domnului Dinu Plîngău și doamnei Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, depusă în cadrul sesizării 198a/2020 și a suspendat acțiunea Legii nr. 217 din 3 decembrie 2020 pentru abrogarea și modificarea unor acte normative.

Astfel, starea terenului din centrul capitalei a rămas incertă, până la examinarea în fond a cauzei de către magistrații de la Înalta Curte.

Legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost întors în proprietatea statului a intrat în vigoare astăzi, fiind publicată în Monitorul Oficial. Legea a stârnit critici dure din partea Ambasadei SUA la Chișinău, care a vrut să-și construiască un nou sediu pe acel teren.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei. „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.


Pub