Principală  —  IMPORTANTE   —   Critici dure din partea Ambasadorului…

Critici dure din partea Ambasadorului Peter Michalko: „O parte a elitei politice de la Chișinău face eforturi mari pentru a ajunge la cel mai jos nivel al relațiilor cu UE”

Agenda R. Moldova privind integrarea europeană este privită prin prisma speranței și a dezamăgirilor, iar o parte a elitei politice de la Chișinău face eforturi mari pentru a ajunge la nivelul cel mai jos al relațiilor dintre UE și R. Moldova, spune șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

În cadrul Forumului privind integrarea europeană a R. Moldova, oficialul european a punctat că „modul rapid în care se fac alianțele netransparente bazate pe interese ascunse arată cât de subestimate au fost forțele reacționare, care au reușit să ajungă foarte repede la un dialog și să revină la vechile tradiții – de la trafic de țigări la subminarea statului de drept și a practicilor democratice. Sunt și practici vechi readuse – intrarea forțată în instituții publice, folosirea instanțelor de judecată pentru a anula decizii perfect valabile ale autorităților publice și o impunitate la nivel înalt foarte largă”.

„Agenda R. Moldova privind integrarea europeană este privită prin prisma speranței și a dezamăgirilor, în condițiile în care Acordul de Asociere reprezintă baza solidă a relațiilor noastre cu potențial extraordinar pentru R. Moldova de a se dezvolta și perspectiva promițătoare pentru intensificarea relațiilor noastre”, a spus Ambasadorul.

„În 2018 la același forum credeam că atunci va fi momentul cel mai de jos al relațiilor UE cu R. Moldova din mandatului meu, dar se pare că acum o anumită parte a elitei politice face eforturi mari pentru a ajunge din urmă situația de atunci. Vedem figuri nocive din trecut care fac jocuri politice și economice. Vedem că reforme făcute cu greu timp de 4-5 ani, în domeniul bancar spre exemplu, riscă să fie aruncate la coșul de gunoi”, a mai spus oficialul european.

Ambasadorul spune că UE va reacționa de fiecare dată când vede derapaje sau evoluții negativă.

„Vom continua să aplicăm aceeași politică strict condiționată și vom folosi pârghiile pe care le avem la îndemână de la dialog politic la asistența oferită. Este foarte important să se înțeleagă că astăzi totul se schimbă și va fi competiție mare în care R. Moldova trebuie să se folosească de șansele pozitive pe care le are și să lase în trecut regresele care au fost frână pentru progresul țării și în relațiile noastre”, a mai spus Peter Michalko.

Oficialul spune însă că sunt și speranțe mari bazate pe aparenta înțelegere a cetățenilor despre ce reprezintă valorile europene și cum vor să le simtă în realitate în viața lor.

„UE a arătat și a rată că este aproape de oamenii din R. Moldova și îi susține”, a mai spus Ambasadorul.

Cât privește dezamăgirile pe care le are Ambasadorul acesta a spus: că „dezamăgirea mea profundă este în modul cum a fost tratat cazul expulzării profesorilor turci. În acest caz nu doar pedeapsa este infimă, dar nu conduce la responsabilizarea instituțiilor statului, a instanțelor și nu duce la aplicarea principiului că legea este mai presus de ordine verbală sau comenzi politice”.

Ambasadorul a punctat și că are anumite speranțe. „Am văzut că discursul de ură și temele geopolitice nu mai funcționează atât de mult precum în trecut și că teme precum nivelul de trai, lupta împotriva corupției și viitorul copiilor sunt acum mai importante”, a spus Peter Michalko.