Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Năstase, către Dodon: „Răbdarea oamenilor…

Năstase, către Dodon: „Răbdarea oamenilor va crăpa, nu a mai rămas mult”

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a venit cu o reacție după ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, chiar dacă legea a fost suspendată de Curtea Constituțională.

„Dodon ne spune că tare se vrea la pușcărie, promulgând de urgență o lege controversată, contestată vehement în parlament, în stradă şi în cancelariile europene, apoi suspendată de Curtea Constituțională. Ceea ce nu înțelege, însă, e că s-ar putea să ajungă și mai rău. Dacă lui şi politicienilor de toată mâna le e de campanii electorale continui, populației, chinuite de sărăcie, de nedreptate, de această cruntă pandemie nu-i arde deloc. Răbdarea oamenilor va crăpa, nu a mai rămas mult”, a comentat Andrei Năstase.

Deși Curtea Constituțională (CC) a suspendat luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial la 8 decembrie.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a semnat decretul de promulgare a Legii care stipulează trecerea SIS din subordinea președintelui în cea a Parlamentului la 7 decembrie.

Tot la 7 decembrie, CC a suspendat această lege. Decizia a fost luată de majoritatea judectătrilor Curții, în timp ce Vladmir Țurcan, cel care a fost propus de PSRM la această funcție s-a abținut.

La baza deciziei judecătorilor se află o sesizare depusă de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, cel care a cerut Curții să verifice constituționalitatea acestor modificări operate joi de deputații PSRM, platformei „Pentru Moldova” și ai fracțiunii Partidului Șor.

Judecătorii spun că au cerut încă de la 4 decembrie informații Parlamentului despre această decizie, însă, până la luarea acestei decizii nu le-a primit și astfel, chiar dacă modificările nu au fost publicate în Monitorul Oficial, Curtea putea lua decizia de a o suspenda.

Decizia Curții este definitivă, iar suspendarea modificărilor este valabilă până cel puțin la soluționarea în fond a cauzei, data căreia va fi anunțată ulterior.

Din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea a condus o parte din ședința din 3 decembrie, Parlamentului. Fără a fi prezentate și examinate, Batrâncea a supus votului mai multe proiecte de pe agendă, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din coordarea președintelui R. Moldova.