02:20:42 19.04.2024
Stiri

Principalele schimbări după Brexit. Noi constrângeri pentru cetățenii UE după 1 ianuarie 2021

Actualitate 08.12.2020 11:43 Vizualizări2044 Autor: Ziarul National
Principalele schimbări după Brexit. Noi constrângeri pentru cetățenii UE după 1 ianuarie 2021


Începând cu prima zi a anului 2021, odată cu intrarea în vigoare a Brexitului, multe aspecte dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană vor suferi modificări. Printre acestea, turismul, studii superioare și imigrația.

Începând cu prima zi a noului an, britanicii vor fi considerați în Uniunea Europeană drept cetățeni ai unei țări terțe și nu vor mai beneficia de libertatea de circulație pentru a lucra sau a studia pe teritoriul UE și al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elveția). Cu toate acestea, cei care justifică un statut de rezident în Marea Britanie înainte de sfârșitul anului 2020 își vor păstra drepturile, în conformitate cu Acordul de retragere încheiat la finalul lui 2019. Reciproca este valabilă pentru cetățenii britanici domiciliați în UE.

De la 1 ianuarie, turiștii britanici vor trebui să treacă prin mai multe demersuri pentru a intra pe teritoriul UE, chiar dacă cele două părți s-au înțeles asupra unei exceptări reciproce a obligativității vizelor. Cetățenii ar putea chiar să fie obligați să arate că dispun de resurse suficiente sau de un bilet de întoarcere în Regatul Unit.

În plus, sejurul lor în UE va fi limitat la cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Europenii vor putea intra pe teritoriul britanic doar pe baza cărții de identitate, până în octombrie 2021, apoi va fi necesar un pașaport.

În ceea ce privește călătoriile de afaceri, europenii ar trebui să aibă nevoie de un permis pentru a lucra în Regatul Unit și să demonstreze cunoașterea limbii engleze, cu un nivel al salariului fixat prin lege.

Și studenții europeni vor avea nevoie de o viza pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile în Regatul Unit, fiind nevoiți de asemenea să plătească taxe de școlarizare mai ridicate sau pentru anumite diplome universitare (în 2015, studenții străini au injectat 25,8 miliarde lire sterline în economia Regatului Unit, a doua destinație universitară preferată din lume, după SUA). De partea cealaltă, studenții britanici nu vor mai avea dreptul la programul Erasmus, scrie b1tv.ro.

Imigrația este o altă problemă. În prezent, aproximativ 1,3 milioane de britanici locuiesc în UE. În Regatul Unit, peste 4,2 milioane de cetățeni europeni au depus cereri pentru statutul de rezident. După 1 ianuarie, britanicii care vor să se stabilească în țările europene vor avea parte de constrângeri, precum asigurare medicală, condiții de venit sau cerințe lingvistice. Și viceversa se vor semnala probleme - vor fi luate în calcul vârstă, cunoașterea limbii engleze și situația resurselor financiare.

Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Condițiile post-Brexit de călătorie în Marea Britanie

Ambasada Marii Britanii la București a comunicat modul în care cetăţenii români pot face cerere de viză şi ce trasee procedurale pot urma dacă doresc să se mute în Marea Britanie pentru a trăi acolo sau pentru a studia sau munci.

Până pe 1 octombrie 2021 cetăţenii Uniunii Europene vor putea intra în Marea Britanie cu paşaport sau document naţional de identitate, la fel ca până acum. Începând cu 1 octombrie 2021, vor avea nevoie de paşaport.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va introduce un sistem de imigrare pe bază de puncte, aplicabil cetăţenilor UE. Cetăţenii UE care doresc să vină în Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2021 vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispoziţie perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

În cadrul noului sistem de imigrări, începând cu anul viitor vom trata cetăţenii UE ca cetăţeni ce nu necesită viză, ceea ce înseamnă că pot veni în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe şi conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici accesa fonduri publice. Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni vor trebui să depună o cerere de viză. Cererea va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK şi va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea. Cetăţenii UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa servicii diverse, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md