17:43:53 29.03.2024
Stiri

Fostul consilier al lui Dodon, revenit în fruntea MAEIE, de NERECUNOSCUT: „Integrarea europeană va veni de la sine”; Mesajul TRANȘANT transmis de Ambasadorul UE autorităților de la Chișinău: „Vedem aceleași figuri NOCIVE din trecut”

Actualitate 08.12.2020 12:16 Vizualizări1877 Autor: Ziarul National
Fostul consilier al lui Dodon, revenit în fruntea MAEIE, de NERECUNOSCUT: „Integrarea europeană va veni de la sine”; Mesajul TRANȘANT transmis de Ambasadorul UE autorităților de la Chișinău: „Vedem aceleași figuri NOCIVE din trecut” Forumul privind Integrarea Europeană a Republicii


În R. Moldova există „un consens național” privind procesul de „modernizare” a republicii prin implementarea standardelor europene în beneficiul cetățenilor, iar „subiectul integrării europene va veni de la sine”.

Declarația îi aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, fostul consilier al președintelui în exercițiu Igor Dodon, și a fost făcută astăzi în cadrul Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, organizat la Chișinău. Poziția lui Ciocoi este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în mandatul actualului Guvern susținut de prorusul Igor Dodon, relația R. Moldova cu UE a fost una distantă, iar dânsul pleca recent din fruntea ministerului după o declarație scandaloasă făcută în favoarea Moscovei.

„Consider că în R. Moldova, grosso modo, s-a ajuns la un consens național în ceea ce privește procesul de modernizare a țării prin implementarea standardelor europene. Nu cred că există, la ora actuală vreo forță politică ce ar pune la îndoială acest fapt. (...) Dincolo de toate polemicile politice, nu văd la ora actuală un jucător politic care să pună sub semnul întrebării acest aspect”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Șeful diplomației moldovenești l-a parafrazat pe fostul ministru de Externe al României, Nicolae Titulescu: „Dați-mi o politică internă coerentă și o să aveți o politică externă briliant”.

„Ceea ce este adevărat. Când ne confruntăm pe interior cu o perpetuă instabilitate politică, evident că acest lucru trenează dialogul pe plan extern, instabilitatea politică fiind un factor decisiv pentru frânarea anumitor reforme”, a explicat ministrul Ciocoi.

Printre prioritățile instituției pe care o conduce, ministrul a enumerat elaborarea unei noi agende în relația de asociere a R. Moldova cu UE, valabilă pentru următorii șapte ani.

La același forum, Aureliu Ciocoi a ținut să aducă „mulțumiri aparte și sincere” Ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, pentru asistența oferită de către Bruxelles R. Moldova, inclusiv pentru combaterea crizei pandemice.

„Vreau în mod oficial să aduc mulțumiri UE pentru asistența acordată R. Moldova nu doar pe parcursul acestui an, dar să fim sinceri și să recunoaștem că din momentul independenței R. Moldova. UE a fost unul dintre cei mai de încredere și fezabili parteneri ai R. Moldova, întotdeauna venind în ajutorul nevoilor noastre”, a punctat ministrul de Externe, adăugând că „lecțiile acasă” pe care le are R. Moldova trebuie făcute nu pentru a fi „raportate Bruxelles-ului”, ci pentru a oferi speranțe cetățenilor moldoveni că lucrurile se pot schimba spre bine și atunci „subiectul integrării europene va veni de la sine”.

De partea cealaltă, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, s-a declarat dezamăgit de ultimele evenimente de la Chișinău.

„Agenda integrării europene a Republicii Moldova este văzută ca un șir de speranțe și dezamăgiri. În 2018 am crezut că va fi momentul de jos în relația dintre Republica Moldova și UE. Dar se pare că în prezent se fac eforturi mari de o anumită parte a clasei politice de la Chişinău de a ajunge într-o situația și mai proastă decât atunci. În 2018, UE a reacționat foarte tranșant. Acum însă se riscă un efect de oboseală, mai ales când vedem aceleași figuri nocive din trecut și faptul că reforme făcute cu greu riscă să fie aruncate la coșul de gunoi. Desigur că vom continua să reacționăm și să folosim pârghiile pe care le avem la îndemână, de la dialog politic la asistență pentru oameni. Dar trebuie să se înțeleagă că Republica Moldova trebuie să folosească șansele și să lase în trecut frânele care există în relația cu UE”, a declarat diplomatul european.

Peter Michalko a adăugat că practicile pe care le credea lăsate în trecut sunt readuse, cum ar fi intrarea cu forța în instituții, folosirea instanțelor de judecată pentru tranzacții netransparente, impunitate la nivel înalt: „Pe lângă celebrele „frauda bancară” și landromat-ul, am o dezamăgire profundă este legată și de modul în care a fost tratat cazul expulzării profesorilor turci – cazul a demonstrat că legea în Republica Moldova nu este mai presus decât indicațiile verbale”.

Menționăm că Forumul privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova este organizat de către Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md