Deputat PAS: Există toate premizele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii de abuz de putere sau abuzul de serviciu

by D M
Distribuiti mai departe...

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă că Igor Dodon este pasibil de pedeapsă penală după ce a promulgat legea care trece SIS-ul din subordinea Președintelui în cea a Parlamentului, după ce aceasta a fost suspendată de Curtea Constituțională. 
 
„Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) PÂNĂ la adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii (adică în cursul zilei de ieri, până pe la 16.00), este o situație.
Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) DUPĂ adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, pe de o parte, Dodon a încălcat principiul loialității constituţionale consacrat în Legea Supremă. Pe de altă parte, în așa caz, există toate premizele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii prevăzute de art.327 din Codul penal – Abuzul de putere sau abuzul de serviciu„, scrie Litvinenco într-o postare pe Facebook.
 
Tot acolo el menționează că acțiunile lui Dodon sunt în zadar și nu pot trece peste decizia Curții Constituționale.
 
„Cert este că, indiferent că a promulgat legea PÂNĂ la adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii sau DUPĂ aceasta, acțiunea legii ESTE SUSPENDATĂ. Adică ea nu este în vigoare și nu produce efecte juridice”, a adăugat deputatul PAS. 
 
Amintim că astăzi și fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu a taxat dur gestul lui Igor Dodon. Expertul în drept constituțional a declarat că: “Promulgarea legii în situația în care aceasta a fost suspendată de CC este o sfidare „brutală” a Constituției.”
 

„Nu poate să fie așa ceva. Înseamnă că e o încălcare directă a Constituției RM și a hotărârii Curții Constituționale care a decis suspendarea până la examinarea în fond a acestei legi. Consider că e o încălcare brutală a Constituției, cât și a CC, și o demonstrare clară de nerespect față de una din instituțiile fundamentale ale statului care este CC”, a declarat Nicolae Osmochescu, pentru Jurnal.md.

Amintim că Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova a fost suspendată ieri de către Curtea Constituțională. Asta după ce deputații socialiștii împreună cu cei din Partidul Șor au votat săptămâna trecută, în două lecturi, proiectul de lege fără a fi examinat, doar în baza propunerii Comisiei juridice, numiri și imunități.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...