CSM a avizat negativ proiectul de lege cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Marcela Meglei
08/12/2020

Consiliul Superior al Magistraturii a emis aviz negativ pentru proiectul de lege cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți a CSM.

Proiectul de lege, elaborat de deputații socialiști Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

Proiectul de lege mai stipulează că funcționarii publici sunt obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Amintim că proiectul de lege privind statutul special al limbii ruse a fost adoptat de noua coaliție formată din PSRM și Grupul Șor, la 3 decembrie, în prima lectură, fără a fi prezentat și supus dezbaterilor, pe fundalul unor altercații și îmbrânceli între deputații din majoritatea parlamentară și cei din opoziție.

Marcela Meglei
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii